Ypatinga ypatingo žmogaus nuotrauka - daugiau tokių nebus  (14)

Dagerotipija - tai vienas iš ankstyvųjų fotografavimo būdų, naudojęs poliruotas, sidabru padengtas plokšteles. Dagerotipija buvo labai populiari nuo 19 amžiaus vidurio - šiuo metodu užfiksuotas ne vieno garsaus žmogaus portretas. Tik Cezaris nebuvo garsus žmogus. Jis net nebuvo turtingas. Ar laisvas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-10-22 Ypatinga ypatingo žmogaus nuotrauka - daugiau tokių nebus  (14)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cezaris gimė 1737 metais Niujorko valstijoje. Jis gimė kaip vergas - turtingų žmonių nuosavybė. Ir gyveno kaip vergas, dirbo kaip vergas dešimtmetis po dešimtmečio. Dauguma vergų Niujorke buvo išlaisvinti 1827 metais. Tačiau Cezaris (ir nemažai kitų) liko vergais. Tiesą sakant, manoma, kad Cezaris buvo vienas iš paskutiniųjų išlaisvintų Niujorko vergų - laisvę jis gavo tik 1841 metais, kai bet kokios vergovės rūšys Niujorke buvo uždraustos. Laisvas žmogus Cezaris tuomet buvo 104 metų.

Kur dėtis tokio amžiaus laisvam žmogui? Niekur - toli nuo savo buvusių šeimininkų jis nesitraukė. Ir 1851 metais jo paskutinio šeimininko sūnus įkalbėjo Cezarį pozuoti portretui. Buvęs vergas pasipuošė geriausiais turimais rūbais, griebė savo lazdą ir patogiai įsitaisė kėdėje. 1852 metais ji mirė būdamas 115 metų amžiaus.

 

Cezaris, kaip vienas paskutinių vergų ir tikrai paskutinis tokio amžiaus vergas, yra ypatinga istorijos detalė. Tačiau ta nuotrauka viršuje taip pat turi istorinę vertę - tai yra anksčiausiai gimusį žmogų vaizduojanti nuotrauka. Žiūrėdami į ją, jūs matote žmogų, kuris gimė 1737 metais. Taip 114 metų amžiaus žmogus atrodė 1851-aisiais.

O gal ne? Iš tikrųjų, nors Cezaris nebūtų seniausias pasaulio žmogus, jo amžiumi yra abejojama. Sunkų gyvenimą gyvenantys žmonės, neturintys prieigos prie geros medicinos, tiek ilgai įprastai negyvena. Kiek tuomet Cezariui galėjo būti metų?

 

Šioje nuotraukoje - Conradas Heyeris, JAV Pilietinio karo veteranas, ūkininkas. Nuotraukoje jam - 103 metai.

Conradas Heyeris gimė 1749 metais. Gali būti, kad tai yra nuotrauka, kurioje užfiksuotas anksčiausiai gimęs žmogus. Ji padaryta 1852 metais.

Į šį titulą pretenduoja ir dar kelios nuotraukos, tačiau juose pavaizduotų žmonių gimimo metus sunku patikrinti. Cezaris, atrodo, yra geriausias kandidatas ir būtent tokie gimimo metai yra užfiksuoti ir jo antkapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(61)
(4)
(57)

Komentarai (14)