Ar tikrai „čia tik gripas“? Specialistai dar kartą palygino gripo ir COVID-19 mirtingumą  ()

Naujas JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) tyrimas dar kartą patvirtina kad, COVID-19 iš tikrųjų yra labiau mirtinas už gripą: pacientai, hospitalizuotieji dėl COVID-19 mirė penkis kartus dažniau nei nuo gripo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, tyrime nustatyta, kad COVID-19 pacientai, palyginus su gripu sergančiais pacientais, patiria didesnę riziką sulaukti 17 papildomų rimtų sveikatos komplikacijų – įskaitant plaučių uždegimą, kvėpavimo nepakankamumą ir kraujo krešulius. Tačiau kadangi tyrime buvo nagrinėjami tik hospitalizuoti pacientai, negalima tiesiogiai palyginti bendro abiejų ligų mirtingumo.

Nuo tada, kai sausio pradžioje buvo atrastas naujasis koronavirusas SARS-CoV-2, žmonės jį lygino su gripu. Dar šį mėnesį prezidentas JAV Donaldas Trumpas „Twitter“ paskelbęs, kad COVID-19 yra „kur kas mažiau mirtinas“ nei gripas, sulaukė kritikos lavinos – o įrašas buvo greitai pažymėtas kaip skleidžiantis klaidingą informaciją apie COVID-19, rašo „NBC News“.

Nes besikaupiantys įrodymai demonstruoja, kad COVID-19 yra pavojingesnis už gripą.

Naujame tyrime, spalio 20 d. paskelbtame CDC žurnale „ Morbidity and Mortality Weekly Report“ (liet. „Savaitinė sergamumo ir mirtingumo ataskaita“), mokslininkai palygino COVID-19 ir gripo komplikacijas, naudodamiesi JAV Veteranų sveikatos administracijos ligoninių duomenimis visoje šalyje.

 

Tyrimo autoriai išanalizavo beveik 4000 pacientų informaciją, kurių vidutinis amžius buvo 70 metų ir kurie buvo hospitalizuoti dėl COVID-19 nuo 2020 kovo 1 d. iki gegužės 31 d., – ir daugiau nei 5400 pacientų, kurių vidutinis amžius siekė 69 metus, ir kurie buvo hospitalizuoti dėl gripo nuo 2018 spalio 1 d. iki 2020 vasario 1 d.

Apibendrinant, 21 proc. dėl COVID-19 hospitalizuotų pacientų mirė – palyginus su 4proc., hospitalizuotų dėl gripo – tad skirtumas siekia daugiau nei penkis kartus. Be to, COVID-19 pacientai turėjo daugiau nei dvigubai didesnę riziką patekti į intensyviosios terapijos skyrių, o jų buvimo ligoninėje trukmė buvo beveik tris kartus ilgesnė. Bet šiuose skaičiuose atsižvelgiama tik į tuos, kurie buvo hospitalizuoti.

Tačiau duomenys rodo, kad hospitalizuotis tenka didesniam skaičiui žmonių, užsikrėtusių COVID-19 – nei tų, kurie suserga gripu. Todėl COVID-19 yra daugiau nei penkis kartus mirtingesnis nei gripas.

Remiantis CDC skaičiavimais, 2019–2020 metų sezonu JAV dėl gripo buvo hospitalizuota apie 1 proc. žmonių. Remiantis ankstyvais Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimais, iki 20 proc. COVID-19 pacientų gali prireikti hospitalizacijos.

 

COVID-19 pacientai taip pat patiria didesnę komplikacijų riziką. Pavyzdžiui, lyginant su gripu sergančiais pacientais, COVID-19 pacientams beveik 19 kartų didesnė tikimybė susirgti ūminiu kvėpavimo distreso sindromu – rimta plaučių liga, dėl kurios kraujyje sumažėja deguonies kiekis.

COVID-19 pacientai taip pat turi daugiau nei dvigubai didesnę tikimybę susirgti miokarditu (širdies raumens uždegimu), giliųjų venų tromboze (kraujo krešulys, paprastai kojose), plaučių embolija (kraujo krešulys plaučiuose) ir intrakranijiniu kraujavimu (kraujavimas smegenyse) – nei gripo pacientai.

Apibendrinant, išvados „iliustruoja padidėjusią komplikacijų, susijusių su daugeliu organų sistemomis, riziką tarp pacientų, sergančių COVID-19 – palyginus su sergančiais gripu“, – rašo tyrimo autoriai.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(9)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: