Atskleidžiamos Senovės Egipto rašalo paslaptys - šią technologiją europiečiai ėmė naudoti tik 15 amžiuje  ()

Raštas žmonijai yra labai svarbus - tai yra vienas iš tų dalykų, kuris mus pavertė civilizuotais. Tačiau rašto sukūrimas nebuvo lengvas procesas. Kažkam teko išrasti popierių, rašiklius ir rašalą. Štai Egipto rašalo paslaptis mokslininkai bando įminti iki šiol. Naujas Danijos mokslininkų tyrimas rodo, kad senovės egiptiečiai naudojo tuos pačius metodus kaip ir Renesanso laikų europiečiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rašalas turi būti ryškus, lengvas naudoti ir ilgaamžis. Jis negali greitai išblukti ar tiesiog nutrupėti nuo popieriaus ar papiruso. Dabar mums rašto technologijos atrodo kaip visiškai kasdienis, paprastas dalykas, tačiau kadaise kažkam tai reikėjo sukurti ir ištobulinti.

Ir Senovės Egipto raštas buvo ypatingas. Juodas ir raudonas rašalas, kuriuo rašyti oficialūs dokumentai, buvo itin ilgaamžis. Iki šių dienų išliko nemažai to rašto pavyzdžių. Dabar Danijos mokslininkai Rentgeno spinduliais ištyrė 12 egiptietiško papiruso pavyzdžių ir nustatė, kad tame rašale buvo švino. Tik kam?

Švinas anksčiau buvo naudojamas kaip pigmentas, tačiau egiptiečiai jį į rašalą maišė ne tam - šis metalas padėjo rašalui džiūti. Tai leido dokumentus rengti greičiau ir kartu užtikrino, kad rašalas išliks ant papiruso. Atrodo, nieko ypatingo, tiesa?

 

Europiečiai šviną taip ėmė naudoti tik 15 amžiuje! Renesanso laikų piešiniuose švinas taip pat buvo skirtas padėti dažams džiūti. Aliejiniai dažai džiūva lėtai, todėl ir paveikslo tapymas įprastai užtrūkdavo. Mokslininkai mano, kad šis atradimas reiškia, kad rašalo gaminimas Senovės Egipte buvo labai specializuota užduotis. Kitaip tariant, rašalo receptas ir jam sukurti reikalingos medžiagos tikriausiai nebuvo prieinami visiems. Tikėtina, kad Egipto miestuose būdavo specialios dirbtuvės, kuriose raštininkai pirko rašalą.

 

Deja, bet iki šių dienų to rašalo receptas nėra išlikęs. Neišliko ir istorija. Ar galite įsivaizduoti, kiek skirtingų mišinių turėjo išbandyti to rašalo kūrėjai, kol pagaliau sukurtas rašalas, kuris leido egiptietiškam raštui išlikti iki mūsų dienų? Mokslininkai mano, kad egiptiečiai greičiausiai naudojo švino fosfatus, karboksilatus, chloridus ir panašias medžiagas. Greičiausiai į rašalą jie buvo įterpiami kaip smulki pudra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()