Kas sukelia greituosius radijo žybsnius? Teorinių modelių egzistuoja dešimtys, tačiau naujas atradimas artina prie atsakymo  ()

2007 metais pirmą kartą identifikuoti greitieji radijo žybsniai (angl. Fast Radio Bursts, FRB) – labai trumpi radijo bangų diapazone matomi energingi žybsniai, atsklindantys iš už Paukščių Tako ribų. Nuo tada jų aptikta keli šimtai – kai kurie vienkartiniai, kiti daugiau mažiau reguliariai pasikartojantys. Bet vis dar neaišku, kas juos sukelia – teorinių modelių egzistuoja dešimtys. Naujas atradimas gali padėti jų gausą šiek tiek apmažinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį pavasarį, tiksliau balandžio 28 dieną, užfiksuotas galingas radijo žybsnis, atsklidęs tiksliai iš tos pat dangaus vietos, kur matomas magnetaras. Magnetarai yra neseniai sprogusių žvaigždžių palikti kompaktiški objektai, turintys ypatingai stiprų magnetinį lauką. Jie skleidžia įvairių bangos ilgių spinduliuotę, taip pat reguliariai žybsni gama ir rentgeno žybsniais.

Iš maždaug 30 šiuo metu žinomų magnetarų Paukščių Take, penki skleidžia ir radijo spinduliuotės pulsus, bet gerokai silpnesnius, nei įvertinama FRB energija. Visgi naujasis žybsnis, atsklidęs iš magnetaro SGR 1935+2154 vietos, išskyrė beveik tiek pat energijos, kaip ir kai kurie užgalaktiniai FRB. Kitomis savybėmis – trukme, radijo bangų išsisklaidymu pagal dažnį – jis irgi atitiko FRB savybes.

 

Žybsnis įvyko tuo pat metu, kaip ir šio šaltinio gama spindulių pulsas; tiesa, vėliau sekusių 29 gama pulsų metu reikšmingo radijo spinduliuotės suintensyvėjimo neaptikta.

Kodėl ryšys tarp gama ir radijo žybsnių toks retas, kol kas neaišku. Gali būti, kad radijo žybsnio atsiradimui reikia specifinės geometrijos; galbūt radijo spinduliuotė paskleidžiama siauru pluoštu, o ne visomis kryptimis, todėl yra matoma tik nedideliame dangaus plote. Taip pat gali būti, kad radijo žybsniai susideda iš labai specifinio dažnio bangų, kurios nepateko į vėlesniems stebėjimams naudoto teleskopo jautrumo ruožą. Bet kuriuo atveju, ryšys tarp magnetarų ir FRB dabar atrodo daug tvirtesnis, nei iki šio atradimo.

 

Tyrimo rezultatai arXiv: atradimas (du straipsniai), tolesnių žybsnių nebuvimas, galimi modeliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()