Katės gali nešioti COVID-19, net jei pačios jokių simptomų nejaučia  (5)

Du neseniai paskelbti Kanzaso valstijos universiteto mokslininkų tyrimai nurodo du svarbius atradimus, susijusius su COVID-19 pandemija: naminės katės gali būti besimptomės SARS-CoV-2 nešiotojos – tačiau mažai tikėtina, kad reikšmingomis viruso nešiotojomis galėtų būti kiaulės. SARS-CoV-2 yra koronavirusas, sukeliantis ligą COVID-19.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kiti tyrimai parodė, kad COVID-19 sergantys pacientai perduoda katėms virusą – tai apima namines kates ir net didžiąsias kates, tokias kaip liūtai ir tigrai, – sako Kanzaso valstijos universiteto Veterinarinės medicinos koledžo profesorius Jurgenas A. Richtas – Ir tokios išvados yra svarbios dėl glaudaus žmonių ir jį supančių gyvūnų ryšio“.

Vien JAV yra apie 95 milijonai naminių kačių – ir apie 60-100 milijonų laukinių kačių, teigia J.A. Richtas.

Jis yra vyresnysis dviejų neseniai publikuotų žurnale „Emerging Microbes & Infections“ publikacijų autorius: „SARS-CoV-2 infekcija, liga ir perdavimas tarp kačių“ ir „Kiaulių ląstelių ir naminių kiaulių jautrumas SARS-CoV-2“.

Atlikdami išsamų tyrimą Kanzaso valstijos Biologinio saugumo tyrimų institute, mokslininkai tyrė naminių kačių jautrumą užsikrėtimui, ligai ir jų galimybes pernešti virusą. Jie nustatė, kad naminės katės gali nebeturėti akivaizdžių SARS-CoV-2 klinikinių požymių – tačiau jos vis tiek išskiria virusą per nosies, burnos ir tiesiosios žarnos ertmes, ir per dvi dienas gali veiksmingai išplatinti tarp kitų kačių. Norint ištirti, ar naminės katės gali perduoti virusą kitiems gyvūnams ir žmonėms, reikia tolesnių tyrimų.

 

„Šis efektyvus naminių kačių perdavimas rodo reikšmingą poreikį ištirti galimą žmogaus-katės- žmogaus perdavimo grandinę“, – sako J.A. Richtas, kuris taip pat yra universiteto Zoonotinių gyvūnų ligų centro direktorius.

Tyrime, kuriame dalyvavo kiaulės, mokslininkai nustatė, kad šie gyvūnai nėra jautrūs SARS-CoV-2 infekcijai ir neatrodo, kad virusą jos gali perduoti kontaktiniams gyvūnams.

„Kiaulės vaidina svarbų vaidmenį žemės ūkyje, todėl buvo svarbu nustatyti galimą kiaulių jautrumą SARS-CoV-2, – sako mokslininkas. – Mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad mažai tikėtina, jog kiaulės būtų reikšmingos SARS-CoV-2 nešiotojos“.

 

J.A. Richtas ir jo bendradarbiai planuoja tolesnius tyrimus, kuriais siekiama suprasti SARS-CoV-2 perdavimo galimybes tarp kačių ir kiaulių. Jie taip pat planuoja ištirti, ar katės įgauna imunitetą nuo pakartotinės SARS-CoV-2 infekcijos – po to, kai jos pasveiksta po pirminės SARS-CoV-2 infekcijos.

„Šis tyrimas yra svarbus vertinant riziką, įgyvendinant karantino švelninimo strategijas, sprendžiant gyvūnų gerovės klausimus ir kuriant ikiklinikinius gyvūnų modelius, siekiant įvertinti kandidatus į vaistus ir vakciną nuo COVID-19“, – sako tyrėjas.

Tyrimą apie kates galima rasti čia, o apie kiaules – čia.

Parengta pagal „SciTech Daily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai (5)