Štai kaip kosmose atsiranda gyvybei reikalingi junginiai - viskas vyksta visiškai kitaip, nei manyta iki šiol  ()

Aminorūgštys – baltymų sudedamosios dalys ir apskritai gyvybei reikalingi junginiai – aptinkamos ir kosmose, pavyzdžiui kometoje 67P/Čuriumov-Gerasimenko. O dabar paaiškėjo, kad jos, ar bent jau paprasčiausia aminorūgštis glicinas, gali susiformuoti netgi tarpžvaigždinėje erdvėje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-11-26 Štai kaip kosmose atsiranda gyvybei reikalingi junginiai - viskas vyksta visiškai kitaip, nei manyta iki šiol  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laboratoriniais eksperimentais mokslininkai parodė, kad terpėje su daug vandens ledo, tamsaus tarpžvaigždinio molekulinių dujų debesies sąlygomis, vyksta visos reakcijos, kurių reikia glicinui susiformuoti. Ant dulkių dalelių nusėdę atomai ir laisvieji radikalai jungiasi tarpusavyje, formuodami įvairius sudėtingus junginius, tarp jų ir gliciną. Taip pat šios reakcijos pagamina ir organinio junginio metilamino, tačiau tik kietoje – ledo – būsenoje.

Šis atradimas parodo, kad glicino formavimuisi nebūtina nei ultravioletinė spinduliuotė, nei kosminių spindulių srautas, kaip manyta iki šiol. Taip pat tai rodo, kad glicino, o galbūt ir kitų svarbių prebiotinių junginių, į Saulės sistemą galėjo patekti dar iš pirminio debesies, iš kurio formavosi žvaigždė – daug anksčiau, nei įprastai galvojama.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()