Apskaičiavo, kas padėtų įveikti pandemiją - ir tą galima padaryti jau šiandien  (7)

Tai nėra nei politinis, nei svarstytinas klausimas, nei dalykas, kuriuo galima pasirinktinai tikėti arba netikėti: faktas, kad apsauginių medicininių kaukių dėvėjimas padeda sulėtinti COVID-19 plitimą. Jų dėvėjimą rekomenduoja medicinos profesionalai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaukių naudingumą parodė daugybė naujų, taip pat šios pandemijos metu atliktų tyrimų – jie analizavo ir fizikinius reiškinius, lemiamus kaukės dėvėjimo, ir kaukių poveikį ligos plitimui, ir medžiagas, iš kurių gaminamos kaukės, ir jų tipus, rašo „SciTechDaily“.

Naujame tyrime, kurį publikavo žurnalas „Physics of Fluids“ autoriai nurodo peržvelgę ligšiolinius su kaukių dėvėjimu susijusius tyrimus ir apibendrino viską, kas iki šiol yra žinoma apie tai, kaip kaukės atfiltruoja arba blokuoja virusus bei įvardino kaukių dizaino trūkumus, kuriuos vis dar reikia šalinti.

Vienas iš esminių aspektų, susijusių su kaukės funkcionalumu, yra skysčio lašelių, išmetamų iš nosies ir burnos kai kaukės naudotojas kalba, dainuoja, čiaudi, kosėja ar tiesiog kvėpuoja, dydis. Stambesni lašeliai, kurių dydis yra tarp 5 ir 10 mikronų, pasitaiko dažniausiai. Bet „stambesni“ jie yra tik santykinai – žmogaus plauko storis yra vidutiniškai apie 70 mikronų.

 

Tikėtina, kad pavojingesni yra mažesnie ji lašeliai – tie, kurių skersmuo yra mažesnis nei 5 mikronai. Jie gali pavirsti aerozoliu, kuris ore gali kyboti ilgą laiką. Ir iš visų šiuo metu įprastai naudojamų kaukių (medžiaginių, chirurginių ir N95 arba FFP2), tik pastarosios geba atfiltruoti šiuos aerozolinius skysčio lašelius.

Svarbus veiksnys

Kaukių, dėvimų daugelį valandų (pvz., kai tą tenka daryti medicinos profesionalams ar kitiems specifinius darbus dirbantiems asmenims) patogumas lemia ir jų dėvėjimo efektyvumą. Pavyzdžiui, labai svarbu yra kaukės šiluminis patogumas, ypač kai aplinkos sąlygos yra karštos ir drėgnos.

Tyrėjai išsiaiškino, kad kaukės, pagamintos iš hibridinių polimerinių medžiagų, geba dideliu efektyvumu atfiltruoti daleles ir tuo pačiu vėsinti veidą. Šių ypatingų kaukių plaušeliai yra skaidrūs infraraudonosios spinduliuotės spektre – tai reiškia, kad veidas gali išspinduliuoti šilumą per kaukę.

 

Tyrėjai peržvelgė ir epidemiologinius tyrimus, kurių tikslas buvo nustatyti, ar apsauginės kaukės geba paveikti viruso reprodukcijos rodiklį (R₀). Jeigu šis rodiklis krenta žemiau 1, epidemija pradeda slopti. Vieno tyrimo rezultatai buvo grindžiami COVID-19 plitimo duomenimis Niujorko valstijoje.

„Tie rezultatai rodo, jog nuolatinis, drausmingas efektyvių veido kaukių – tokių, kaip chirurginės kaukės – dėvėjimas gali lemti pandemijos išnykimą, jeigu bent 70 proc. gyventojų tokias kaukes drausmingai ir tvarkingai dėvi visose viešose vietose. Pandemijos plitimą galėtų sustabdyti net ir mažiau efektyvių medžiaginių kaukių tvarkingas dėvėjimas“, – sakė tyrimo autorius Sanjay Kumaras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(5)
(7)

Komentarai (7)