Ar žinojote, kad anksčiau žmonės rasdavo, kur panaudoti voratinklius?  ()

Voratinklius iš savo namų kampų jūs tikriausiai išvalote šluota ar dulkių siurbliu. Žmonės visais laikais stengdavosi bent jau riboti voratinklių kiekį savo namuose. Tiesa, kartais surinkti voratinkliai dar būdavo panaudojami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europoje voratinkliai seniai naudojami žaizdoms tvarstyti. Viena vertus, voratinklių niekada netrūksta. Antra vertus, jie pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Be to, voratinkliuose yra vitamino K, kuris skatina kraujo krešėjimą ir taip stabdo kraujavimą.

16 amžiuje Austrijos alpėse menininkai įsigudrino naudoti voratinklius paveikslams kurti. Suvelti voratinkliai būdavo ištempiami ant popieriaus. Tuomet tokia drobė buvo stabilizuojama skiestu pienu. Menininkai ant tokių voratinklių drobių tapydavo vandeninėmis spalvomis, tačiau iki šių dienų išliko mažiau nei šimtas tokių paveikslų.

 

Voratinkliai ne tik kūrė minkštą pagrindą piešiniams, bet ir suteikė jiems ypatingą tekstūrą. Tokia voratinklių drobė buvo ne tik spalvinama, bet ir raižoma, kuriant trimačius paveikslus.

Ankstyvųjų teleskopų tinkleliai dažnai buvo gaminami iš plaukų arba voratinklio vijų. Tuo tarpu Afrikoje voratinkliai naudojami ir tradiciniuose instrumentuose. Pavyzdžiui, tradicinis Nigerijos ksilofonas, gaminamas iš karvės ragų, dažnai turi voratinklių, kurie kuria zvimbimą primenantį garsą, reikalingą jų tradicinei muzikai.

Šiais laikais voratinkliai masiškai nebėra naudojami. Be to, žmogus išmoko pasigaminti sintetinį voratinklį, kuris gali pasitarnauti kaip natūraliai suyrantis, bet labai stiprus pluoštas. Iš jo ketinama gaminti asmens apsaugos priemones kariams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()