JAV žvalgyba įsitikinus - Kinija jau kuria genetiškai patobulintus superkarius  ()

Nors tai gali atrodyti kaip mokslinė fantastika, naujos technologijos, galinčios patobulinti žmogaus kūną, kartu su sparčiai besivystančiu genomo redagavimu, neabejotinai gali pradėti superžmonių aušrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Nacionalinės žvalgybos direktorius Johnas Ratcliffe'as, įvardydamas Kiniją kaip didžiausią JAV ir pasaulio grėsmę, teigia, kad Kinija norėdama sukurti superkarius naudoja CRISPR technologiją.

CRISPR yra naujas, paprastas, bet galingas įrankis redaguoti genomus. Ši nauja technologija vertinama kaip viena iš svarbiausių medicinos priemonių, suteikiančių galimybę lengvai pakeisti DNR sekas.

CRISPR turi daugybę pritaikymo sričių, kurios apima genetinių defektų taisymą, ligų plitimo gydymą ir prevenciją bei pasėlių gerinimą. Tačiau medicinos priemonė sukėlė tam tikrų etinių problemų.

Dauguma Vakarų šalių mokslininkų mano, kad neetiška siekti manipuliuoti genais, siekiant patobulinti žmones. Bet tai netrukdo kai kurioms valstybėms imtis naujų eksperimentų su žmogaus genomu.

Savo ataskaitoje autoriai Elsa Kania ir Wilsonas VornDickas atkreipia dėmesį apie Kinijos susidomėjimą genų redagavimu.

 

„Nors potencialus CRISPR pasitelkimas siekiant padidinti žmogaus pajėgumus būsimame mūšio lauke šiuo metu tebėra tik hipotetinė galimybė, yra požymių, kad Kinijos mokslininkai pradeda tirti naujos technologijos potencialą“, - teigia Naujojo Amerikos saugumo centro mokslininkė Elsa Kania ir konsultantas Kinijos klausimais ir buvęs karinio jūrų laivyno karininkas Wilsonas VornDickas.

Kinijos ginkluotosios pajėgos yra didžiausios pasaulyje, jas sudaro 2,2 mln. žmonių. Vien tik šiais metais Kinija savo gynybos biudžetui išleido 147 mlrd. eurų.

Ne pirmas kartas

Tai nėra pirmas kartas, kai šalis bando sukurti superkarį.

 

Šaltojo karo įkarštyje JAV kariuomenė bandė sukurti paranormalių sugebėjimų turintį kareivį. Dabar Pentagonas, siekiant pagerinti karių efektyvumą, ieško daugybės technologijų, tokių kaip atsparumas skausmui, telepatija, egzoskeletai ir nešiojama robotika.

Nepaisant to, atrodo, kad superkariai yra karybos ateitis. Kitos šalys praeityje ir dabartyje investavo lėšas į technologijas, kurios galėtų patobulinti karius. Netolimoje ateityje dirbtinio intelekto simbiozė, bioninės kūno dalys ir savaime atsinaujinančios galūnės taps įprastu reiškiniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(46)
(11)
(35)

Komentarai ()