Jungtinė Karalystė jau planuoja pirmojo pasaulyje komercinio branduolinės sintezės reaktoriaus statybas  ()

Jungtinė Karalystė ieško statybų aikštelės pirmajai pasaulyje komercinei branduolių sintezės elektrinei STEP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JK žengė didelį žingsnį link pirmosios pasaulyje komercinės branduolių sintezės jėgainės statybų, pranešdama, kad ieško 100 hektarų ploto teritorijos, kuri leistų lengvai pasiekti šalies elektros tinklą.

Tačiau, kaip praneša „New Scientist“, prieš pradedant gaminti elektrą, vis dar reikia įveikti dideles kliūtis.

JK ieško statybų aikštelės STEP – pirmajai pasaulyje branduolių sintezės elektrinei. JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pernai skyrė papildomą 200 milijonų svarų (268 milijonų dolerių) sumą projektui, kuris žinomas kaip energijos gamybos sferinis tokamakas (STEP). Vyriausybinė įstaiga, prižiūrinti STEP, JK atominės energijos tarnyba (UKAEA), tikisi, kad jėgainė galėtų pradėti veikti iki 2040 m., o statybos turėtų prasidėti maždaug 2030 m.

 

„STEP“ yra nepaprastai ambicinga programa: būti priešakyje, būti pirmam pasaulyje, pagaminsiančiam sintezės jėgainės prototipą ir tą energiją eksportuosiančiam pasaului“, – sako Ianas Chapmanas iš UKAEA.

Gamykla galėtų būti raktas į JK tikslą iki 2050 m. pasiekti grynąjį nulinį išmetamų teršalų kiekį. Tačiau branduolių sintezė susiduria su didelėmis kliūtimis, jei norima patenkinti didžiulius energijos poreikius, kurių tikimasi pasiekti.

Atkuria saulės energijos gamybą

Iš esmės sintezės reaktoriai siekia atkurti saulės energijos gamybos būdą, sujungdami vandenilį, kad gautų helį. Tam reikalingi didžiuliai magnetai, kuriuos maitina didelis energijos kiekis, o tai reiškia, kad joks sintezės reaktorius dar negamino daugiau energijos, nei sunaudojo.

 

Kaip pažymi „New Scientist“, tai gali pasikeisti 2025 m., kai bus įjungtas didžiausias pasaulyje branduolių sintezės projektas – ITER Prancūzijoje. Prancūzijos reaktoriaus komanda tikisi, kad jis 50 megavatų galią pavers 500 MW galia ir tai įrodys, kad įmanoma gauti grynąjį pelną.

STEP galios tikslas yra mažesnis, kai grynasis pelnas siekia 100 MW. Tačiau, skirtingai nei ITER, jis bus prijungtas prie elektros tinklo, leisdamas tyrėjams suprasti, kaip branduolių sintezės jėgainę galima prijungti prie šalies sistemos.

UKAEA planuoja pasirinkti vietą STEP iki 2022 m. pabaigos. Ateinantys metai bus svarbūs energetikos ateičiai, kai bus sprendžiama ar branduolių sintezę priima žmonija, ar ne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()