Tai tik antras toks kartas istorijoje: JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino genetiškai modifikuotą kiaulieną, skirtą maistui ir medicinai. Kodėl tai taip svarbu?  ()

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtino genetiškai modifikuotą kiaulieną, skirtą vartoti žmonėms ir medicinoje. Kiauliena užauginta be tam tikros cukraus molekulės, atsakingos už kai kurių žmonių sunkias alergines reakcijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai antras kartas, kai FDA suteikia leidimą genetiškai modifikuotą gyvūną vartoti žmonėms JAV. Pirmas leidimas buvo suteiktas dėl vis dar prieštaringai vertinamos greitai augančios lašišos rūšies 2015 m.

Modifikuota kiaulė vadinama „GalSafe“ ir turi vieną geno koregavimą, skirtą pašalinti cukraus molekulę, vadinamą alfa-gal. Manoma, kad alergiją alfa-gal cukrams pirmiausia sukelia erkių įkandimai.

„Šiandien patvirtintas gyvūnų biotechnologijų produktas, skirtas maistui ir kaip galimas biomedicinos šaltinis, yra didžiulis mokslo naujovių etapas“, – sako FDA komisijos narys Stephenas Hahnas.

Nors patvirtinimas apima „GalSafe“ kiaulių medicininę paskirtį, FDA teigia, kad prieš pradedant prekiauti konkrečiais žmonių medicinos produktais, reikės tolesnių taikymo procesų. Šis medicininis panaudojimas hipotetiškai gali apimti kiaules, kurios naudojamos audinių ar organų transplantacijai.

 

Privati ​​tyrimų ir plėtros bendrovė „XenoTherapeutics“ jau dirba su 1-ojo etapo klinikiniu žmogaus tyrimu, naudodama kiaulės produktus „GalSafe“ biomedicininėms reikmėms. Tyrimas yra pirmasis, ištyręs sunkius nudegimus patyrusių aukų odos transplantacijų saugumą naudojant kiaulių „GalSafe“ audinius.

FDA teigia, kad „GalSafe“ kiauliena yra saugi vartoti žmonėms. Nepaisant to, kad genetiškai modifikuotuose gyvūnuose nėra aptinkamo alfa-gal cukraus kiekio, nebuvo atlikta tyrimų, ar mėsa užkerta kelią alerginėms reakcijoms žmonėms, turintiems alfa-gal alergijas.

 

Genetiškai modifikuotą kiaulieną gaminančios bendrovės atstovas sako, kad nėra jokio greito plano prekiauti mėsa žmonėms vartoti. FDA pareiškime teigiama, kad bet koks pradinis mėsos pardavimas bus vykdomas tik paštu ir šiuo metu nėra planų, kad „GalSafe“ mėsą būtų galima įsigyti prekybos centruose.

„Vykdydama mūsų visuomenės sveikatos misiją, FDA tvirtai remia pažangių gyvūnų biotechnologijų produktų, kurie yra saugūs gyvūnams, saugūs žmonėms ir pasiekia numatytų rezultatų, pažangą“, – sako Hahnas FDA pareiškime.

„Šiandienos veiksmai pabrėžia FDA sėkmę modernizuojant mūsų mokslinius procesus, siekiant optimizuoti rizika pagrįstą požiūrį, kuris skatina pažangiausias naujoves, kuriomis vartotojai gali pasitikėti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()