Vakarienė dinozaure - legendinis vakarėlis prisimenamas net po 167 metų  ()

1853-iųjų gruodžio 31 diena, Londonas. Svečiai renkasi į Naujųjų metų išvakarių vakarienę. Tai - iškilmingas vakarėlis iškiliems kviestiems žmonėms. Tik vieta kiek neįprasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Benjaminas Waterhouseas Hawkinsas buvo garsus skulptorius, kurio specializacija buvo gamtos istorija. Išgarsėjo jis 19 amžiaus viduryje dėl savo dinozaurų skulptūrų. 1852 metais jis gavo užsakymą pagaminti kelis dinozaurus perkeltiems Krištolo rūmams. Tai nebuvo užsakymas, kurį galima praleisti pro akis - tai buvo pirmosios dinozaurų skulptūros pasaulyje, pagaliau leidusios įsivaizduoti, kaip šie gyvūnai atrodė iš tikrųjų.

Hawkinso dirbtuvės atrodė kaip laiko mašina - čia formą įgavo ne tik dinozaurai, bet ir įvairūs kiti išnykę gyvūnai. Ir darbas ėjosi puikiai. 1953 metais nemaža dalis dinozaurų jau buvo beveik baigti, nors paroda oficialiai buvo atidaroma tik 1854 metais.

 

Dinozaurai buvo išdėstyti į kelias grupes, taip suformuojant apytiklę laiko liniją. Norėdamas pažymėti šią progą Hawkinsas surengė oficialią vakarienę. Tik pakvietieji sėdėjo ne šiaip kur, o iguanodonte - 1825 metais aprašytame dinozaure. Tiksliau - jo skulptūrai pagaminti sukurtoje formoje.

Ant pakylos pastatytoje formoje buvo didelis stalas, apie kurį susėdo maždaug 15 svečių. Jiems patarnavo keli padavėjai. Maistas buvo puikus, tačiau į tai niekas net nekreipė dėmesio - juk jie sėdėjo dinozaure!

Iš tikrųjų, šis vakarėlis buvo labai naudingas Hawkinsui ir Krištolo rūmams. Kviesti turtingi Londono žmonės tuomet labai domėjosi mokslu ir norėjo jo dalelės. Tie žmonės tikriausiai svajojo apie savo dinozaurus. Iš kur gauti dinozaurą 19 amžiaus viduryje? Užsisakyti jį iš Hawkinso!

 

Visgi, dinozaurų modelių gamyba buvo brangi ir Krištolo rūmai galiausiai nutraukė finansavimą. Hawkinsas dirbo ir toliau - gavo pelningą užsakymą iš Niujorko, gamino dinozaurus privačioms kolekcijoms. Visgi, ta vakarienė 1853-ųjų gruodžio 31-ąją tikriausiai buvo ir vienas iš jo gyvenimo šviesulių.

O keli Krištolo rūmų dinozaurai išliko ir dabar yra to paties pavadinimo parke Londone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()