Psichodelikai gali suveikti dar geriau: intriguojantis eksperimentas atskleidė tikrų įdomybių  ()

Daug skirtingų tyrimų nurodo, kad haliucinogeniniai grybai ir kiti psichodelikai gali būti naudojami medicinoje gydant įvairias protinės sveikatos problemas. Tačiau štai ko apie šiuos tyrimus tikriausiai nežinojote - beveik visuose psichodelikų bandymuose groja muzika. Dabar mokslininkai teigia, kad muzikos pasirinkimas gali pakeisti psichodelikų poveikį sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Muzikos poveikis psichodelinių narkotikų sukeltoms haliucinacijoms visiškai nėra naujas atradimas. Šamanai jau seniai naudoja muziką ir įvairius garsus, kad pakeistų haliucinacijų struktūrą. Tiesą sakant, tokia praktika gyvuoja tikriausiai jau kelis tūkstančius metų ir būtent dėl to per modernius psichodelikų bandymus mokslininkai taip pat įjungia muziką. Tam, kad tyrimų rezultatai būtų nuoseklūs, dažnai naudojama ta pati muzika - įvairūs klasikiniai kūriniai ar Briano Eno sukurtas garso takelis.

Įprastai per psichodelikų bandymus groja raminanti muzika. Mokslininkai ją naudoja todėl, kad bijo, jog tyrimo dalyviai ims panikuoti. Tačiau dabar atsirado manančių, kad labai rami, lėta muzika nėra geriausias pasirinkimas.

 

Naujame tyrime mokslininkai atliko bandymus su psilocibinu - veikliąja haliucinogeninių grybų medžiaga. Buvo tiriamas psilocibino poveikis cigaretes metantiems žmonėms. Eksperimentų metu dalyviai girdėjo arba klasikinę vakarietišką muziką, arba ritmiškus mušamaisiais pagrįstus garsus dažnai net neturinčius melodinės struktūros. Keistas pasirinkimas? Galbūt, bet būtent tokie ritmiški garsai naudojami ir šamanų ritualuose.

Tyrimo dalyviai tuomet turėjo pildyti klausimynus apie savo patirtį, psichodelikų ir muzikos poveikį. Daugeliui dalyvių ritmiška perkusinė muzika patiko labiau. Kitame eksperimente dalyviams buvo leidžiama pasirinkti garso takelį ir 6 iš 10 dalyvių rinkosi būtent ritmišką muziką - skirtumas nedidelis, bet taip pat reikėtų pasakyti, kad klasikinę muziką pasirinkusiems dalyviams mesti rūkyti sekėsi sunkiau.

 

Beje, mokslininkai neteigia, kad vienas pasirinkimas yra geresnis už kitą. Jie tiesiog mano, kad ši psichodelikų terapijos dalis turėtų būti geriau ištyrinėta. Be to, dalyviams tikriausiai reikėtų suteikti galimybę pasirinkti muziką.

Tik kodėl muzika svarbi? Na, tyrimai rodo, kad ji gali padėti sureguliuoti komunikaciją tarp skirtingų smegenų regionų. Tyrimo dalyviai teigia, kad nuo muzikos priklauso ir haliucinacijų struktūra bei nuotaika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: