Mokslininkai sukūrė unikalią medžiagą: sugeria 15 kartų daugiau drėgmės nei esamos medžiagos ir turi kitų gudrybių - taip net galima išgauti energijos  (1)

Prakaituojame tam, kad atvėstume, tačiau per didelis prakaito kiekis nėra labai malonu. Dabar Singapūro nacionalinio universiteto (NUS) mokslininkai sukūrė plėvelę, galinčią sugerti prakaitą - o dar geriau - potencialiai panaudoti drėgmę dėvimos elektronikos energijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai prakaitas išsiskiria ant odos, jis pašalina šilumos perteklių ir suteikia organizmui aušinimo poveikį. Nauja medžiaga sukurta tam, kad šis procesas paspartėtų, o komanda teigia, kad ji veikia šešis kartus greičiau ir sugeria 15 kartų daugiau drėgmės nei esamos medžiagos.

Plėvelė pagaminta iš dviejų pagrindinių cheminių medžiagų – kobalto chlorido ir etanolamino, kurie yra veiksmingi vandens sugėrikliai. Po to jie įdedami į PTFE (politetrafluoretileno, kitaip tariant teflono) membranas, kurios yra nepralaidžios vandeniui, kvėpuoja ir yra lanksčios.

Idėja yra ta, kad jei gauta medžiaga būtų įdėta į batų vidpadžius ar pažastų pagalvėles, ji galėtų išlaikyti atitinkamas kūno vietas sausesnes, ypač esant aukštai lauko temperatūrai ar mankštinantis.

 

Medžiaga taip pat turi keletą kitų gudrybių. Kai sugeria drėgmę, ji keičia spalvą, pradedant mėlyna spalva, tada tampa violetine ir galiausiai rausva, o tai gali būti patogus būdas pasakyti, kokia ji „pilna“. Medžiaga taip pat išlaisvins sukauptą vandenį, kai ši bus saulės šviesoje.

Tyrimo komanda teigia, kad šią medžiagą galima pakartotinai naudoti 100 kartų.

Dar geriau, vanduo gali pasitarnauti, kol yra medžiagoje. Kito bandymo metu komanda sukūrė energiją generuojančią medžiagą, kuri sugerdama drėgmę, naudoja naują plėvelę kaip elektrolitą. Tai yra aštuoni elektrocheminiai elementai, kurių kiekvienas generuoja apie pusę volto, o jų kartu sugeneruotos energijos pakanka LED maitinti.

 

Tai akivaizdžiai nėra didžiulė galia, tačiau idėja puiki. Nedidelės galios dėvimi elektroniniai prietaisai vieną dieną gali būti varomi prakaitu.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nano Energy“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (1)