Suomių bendrovė mus gali išgelbėti nuo milijonų tonų atliekų: jau pramoniniu būdu plastiko atliekas perdirba į chemijos pramonėje naudojamą aukštos kokybės žaliavą  ()

Kasmet europiečiai išmeta 25 mln. tonų plastiko atliekų ir tik mažiau nei 30 proc. jų surenkama perdirbti. Plastikas sudaro 85 proc. paplūdimių šiukšlių visame pasaulyje, o mikroplastikai per orą, vandenį ir maistą patenka net į mūsų plaučius bei lėkštes. Įvairių pasaulio šalių vyriausybės ir kompanijos nuolat ieško įvairių būdų, kaip kovoti su plastiko atliekų perdirbimo problema: suomių bendrovė „Neste“ pradėjo tokias atliekas perdirbti į skystą plastiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pernai metų pabaigoje korporacija sėkmingai mišrias plastiko pakuotes ir atliekas pirmąkart perdirbo į 400 tonų skysto plastiko – aukštos kokybės žaliavą, naudojamą chemijos pramonėje.

Pagal skaičiavimus, atliktus remiantis „Eurostat“ duomenimis, šis perdirbtas plastiko šiukšlių kiekis atitinka 20 000 vidutinių Europos piliečių per metus sukuriamą plastikinių atliekų kiekį.

Tai – pirmasis kartas, kai plastiko atliekos į skystą plastiką kompanijos naftos perdirbimo produktų gamykloje Suomijoje perdirbtos pramoniniu būdu. Šią veiklą įmonė planuoja tęsti bei palaipsniui didinti plastiko atliekų perdirbimo apimtis.

„Labai džiaugiamės pirmąkart pramoniniu būdu sėkmingai perdirbę plastiko atliekas į skystą plastiką. Nors dar laukia daug darbo šioje srityje, tai yra didžiulis žingsnis į priekį mūsų pramonei prisidėti prie sunkiai perdirbamų plastiko atliekų pavertimo vertinga žaliava“, – pasakoja Mercedes Alonso, „Neste“ atsinaujinančių išteklių, polimerų ir chemikalų vykdomoji viceprezidentė.

 

M. Alonso teigimu, atsinaujinančios žaliavos, bendrovės jau naudojamos išgauti mažesnį anglies pėdsaką paliekančius aukštos kokybės polimerus bei chemines medžiagas, kartu su papildomu kiekiu naujų cheminių medžiagų iš perdirbtų plastiko atliekų reikšmingai padės sparčiau pereiti prie žiedinės plastikų bioekonomikos.

„Šis pirmasis didelės apimties plastiko atliekų perdirbimas yra puikus bendradarbiavimo organizacijos viduje rezultatas. Turime techniškai pažangią naftos perdirbimo gamyklą ir reikalingas kompetencijas perdirbti žemos kokybės atliekas ir jų žaliavas į aukštos kokybės galutinius produktus. Tai leis ilgainiui pasiekti tikslą – pertvarkyti Porvoo gamyklą į atsinaujinančių ir žiedinės ekonomikos žaliavų perdirbimo vietą“, – teigia Marko Pekkola, „Neste“ naftos produktų vykdomasis viceprezidentas.

Ketvirtadalis bendrovės darbuotojų (beveik 1000 specialistų) nuolat dirba mokslinių tyrimų, technologijų plėtros ir inžinerijos srityje. Jie sukūrė tvarius degalus kelių transporto, laivybos bei aviacijos sektoriams, ieško būdų kaip panaudoti plastiką kaip žaliavą degalams, chemikalams bei naujos kartos plastikui kurti.

 

Korporacija yra užsibrėžusi, kad nuo 2030 m. perdirbs daugiau kaip 1 mln. tonų plastiko atliekų kasmet, todėl bendradarbiauja su tokiomis įmonėmis kaip „Ravago“ bei kartu su partneriais diegia cheminio perdirbimo technologijas ir plečia pajėgumus, kad galėtų perdirbti didesnius kiekius plastiko atliekų, kurios dabar laikomos netinkamomis mechaniškai perdirbti, todėl yra deginamos arba paliekamos dūlėti sąvartynuose.

„Neste“ yra didžiausia pasaulyje tvaraus dyzelino, pagaminto iš aliejų atliekų ir likučių, gamintoja, ne vienerius metus iš eilės patenka į tvariausių pasaulio įmonių trejetuką, o pernai vartotojų buvo pripažinta tvariausiu prekės ženklu degalų kategorijoje Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()