Pasiūlė kaip pačiame Mėnulyje būtų galima pasigaminti statybinių medžiagų: galima bus statyti net pastatus  ()

Kai žmonės sugrįš į Mėnulį – ar tai nutiktų 2024 metais, ar keletu metų vėliau – jie turėtų ten ir pasilikti. Na, ne tie patys astronautai, bet planuojama palydove įrengti nuolat gyvenamą tyrimų stotį. Vienas iš iššūkių, kylantis rengiant tokius planus – statybinės medžiagos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gabenti visus komponentus bazės sienoms ir luboms iš Žemės kainuotų labai brangiai; be to, tokius komponentus būtų sudėtinga remontuoti ar pakeisti naujais. Alternatyva – gaminti komponentus Mėnulyje, išnaudojant regolitą.

Regolitas yra smulkios dulkės, dengiančios Mėnulio paviršių; Apollo astronautų teigimu, konsistencija jos primena miltus. Tiesa, kiekviena dulkelė yra labai aštri, nes nepatiria atmosferinės erozijos. Tyrimai apie regolito panaudojimą kaip žaliavos trimačiam spausdinimui vykdomi ne vienerius metus. Neseniai pasirodžiusioje apžvalgoje pristatoma dabartinė technologijos situacija.

Pagrindinė išvada – skirtingos trimačio spausdinimo metodikos bus naudingos skirtingiems poreikiams Mėnulyje patenkinti. Vieni metodai bus naudingi statant pastatus, kiti – esamų konstrukcijų remontui, treti – gaminant smulkesnius įrenginius. Taigi įvairioms tyrimų grupėms nebūtina konkuruoti tarpusavyje; priešingai, visos gali prisidėti prie efektyvesnių Mėnulio tyrimų.

Apžvalga publikuojama Acta Astronautica.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()