Tikrą ažiotažą sukėlęs sprendimas: kinai įteisino naują koronaviruso testą – tepinėlis ne iš nosies, o iš išangės  (3)

Atrodytų, Kinijos gyventojai matė viską. Jie buvo priversti mėnesius tupėti namie dėl itin griežto karantino. Namų durys būdavo užvirinamos. Jie buvo masiškai genami gatvėmis privalomam visuotiniam testavimui dėl SARS-CoV-2. Bet, pasirodo, jie turės progą pamatyti ir šį tą dar įdomesnio, rašo „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikėtina, kad karantinuojamų asmenų užsikrėtimas virusu bus tikrinamas naujo tipo tepinėliais – ne iš nosies, o iš išangės.

Kinijos valstybinės žiniasklaidos kanalai pastarosiomis dienomis informavo apie naują testavimo protokolą, tokiu būdu sukeldami visuotines diskusijas ir šiokį tokį visuomenės pasipiktinimą. Kai kurie Kinijos mokslininkai tvirtina, jog tai yra moksliškai pagrįstas sprendimas. Anot jų, sveikstantys pacientai gali pateikti teigiamą užsikrėtimo virusu rezultatą iš apatinės virškinimo trakto dalies net tada, kai jų nosies ir gerklės tepinėliai rodo, jog viruso jų organizme nebeliko.

Visgi kai kuriems šios griežtai kontroliuojamos valstybės gyventojams atrodo, jog toks valdžios kišimasis į žmonių gyvenimus jau yra pernelyg intymus, įvertinus ir tai, kad jau metus gyvenama savivertę žalojančios pandemijos sąlygomis.

„Visiems, kurie dalyvaus tame procese, bus labai gėda“, – trečiadienį socialinėje platformoje „Weibo“ sakė vienas Guangdongo provincijos gyventojas. Toje pačioje socialinėje platformoje atlikta apklausa parodė, kad 80 proc. respondentų „negali priimti“ tokio invazinio tyrimo metodo taikymo.

 

Netgi Kinijos medikai, kurie palaiko naujojo testavimo būdo taikymą, pripažįsta, kad metodo nepatogumas yra toks, jog jo taikymas būtų prasmingas tik labai ribotoms gyventojų grupėms – pavyzdžiui, tuo metu esančioms karantinavimo centruose.

„Jeigu bus pradėtas analinio tepinėlio testavimo būdas, jis gali padidinti identifikuojamų užkrėstųjų pacientų kiekius. Bet, žinoma, įvertinus tai, kad analinių tepinėlių ėmimas nėra toks patogus, kaip gerklės tepinėlių, šiuo metu abu testavimo būdai bus taikomi tik išskirtinėms grupėms, pavyzdžiui, toms, kurios šiuo metu yra karantinavimo centruose“, – sakė Pekino You’an igoninės užkrečiamųjų ligų specialistas Li Tongzengas.

Naujasis tyrimų protokolas pristatytas praėjus metams po to, kai Kinijoje prasidėjo staigus koronaviruso plitimas. Dabar valdžios atstovai yra susirūpinę, kad ateinantį mėnesį vyks rytietiškos Naujųjų metų šventės, dėl kurių vyksta viena iš didžiausių pasaulyje vidinių migracijų: per tą šventinį laikotarpį ne pandeminiais metais įvykdoma apie 3 mlrd. kelionių. O tai reiškia, kad vos vienas slaptas koronaviruso atvejis gali labai greitai išauginti naujų atvejų kiekį.

Kinija siekia dar iki švenčių laikotarpio paskiepyti bent 50 mln. savo gyventojų, tačiau tai – tik 4 proc. visos populiacijos – smarkiai per mažai, kad būtų apsisaugota nuo masinio ligos plitimo.

 

Valdžia pastarosiomis savaitėmis sugriežtino ribojimus: vietovėse, kur fiksuojami izoliuoti protrūkiai, dešimtys milijonų Kinijos gyventojų vėl grįžo prie gyvenimo griežto karantino sąlygomis. Kaip ir anksčiau, iš kitų šalių atvykę asmenys pradžiai dviem savaitėms uždaromi karantine viešbutyje. Tačiau dabar pridėta papildoma savaitė karantinavimosi namų sąlygomis ir savaitė kasdienio raportavimo apie sveikatą sveikatos apsaugos sistemos atstovams.

Nuo pat pandemijos pradžios Kinija nevengė taikyti itin griežtų karantino sąlygų siekdama apriboti koronaviruso plitimą – net tuo atveju, jei tie apribojamai keldavo milžiniškų nepatogumų gyventojams. Pirmosiomis karantino dienomis visuomenės sveikatos institucijų atstovai netgi užvirindavo butų duris, kad žmonės neišeidinėtų laukan. Milijonai žmonių per dieną būdavo surenkami ir suvaromi į testavimo centrus. Dar tamsoje miestų gatvėse išsirikiuodavo milžiniškos žmonių eilės.

Po lapkritį Šanchajaus tarptautiniame oro uoste identifikuoto protrūkio valstybės pareigūnai tūkstančius šio oro uosto darbuotojų užblokavo patalpoje siekiant kiekvienam jų atlikti testavimą. Dėl to kilo siaubinga grūstis.

 

O dabar, prieš švenčių sezoną niekaip nesugebant sumažinti naujų atvejų kiekio iki toleruojamo lygio, valdžia imasi naujų ribojimo priemonių ir patvirtino taisykles, leidžiančias taikyti analinių tepinėlių ėmimą.

Šią testavimo procedūrą Kinijos ekspertai dar praėjusiais metais išbandė su mažomis gyventojų grupėmis, tyrimų duomenys buvo publikuoti mokslo žurnaluose. Grupė Kinijos tyrėjų žurnale „Future Microbiology“ rugpjūtį publikavo straipsnį, kuriame nurodė, kad kai kuriems po COVID-19 sveikstantiems pacientams analiniuose tepinėliuose buvo nustatoma viruso kūnelių net tuo atveju, kai nosies ir gerklės tepinėliai būdavo neigiami.

„Įdomu tai, kad SARS-CoV-2 testas buvo teigiamas iš analinio tepinėlio dviem pacientams, kurių gerklės ir nosie tepinėliai buvo neigiami. Siūlome analinius tepinėlius kaip potencialiai optimalų SARS-CoV-2 aptikimo būdą vertinant, ar COVID-19 pacientus jau galima išrašyti iš ligoninės“, – rašė tyrimo autoriai.

 

Tokio testavimo protokolą dar praėjusių metų kovą publikavo Kinijos Ligų kontrolės ir prevencijos centras. Pagal šį protokolą iš pacientų reikėtų paimti išmatų mėginį, o jeigu tai nėra įmanoma – paimti išangės mėginėlį pagaliuku su medvilnine pagalvėle įterpiant 5 centimetrus į analinę angą.

Pastarosiomis dienomis Kinijos valdžios kontroliuojamas leidinys „Global Times“ taip pat pažymėjo, kad tokia tyrimo procedūra yra kontroversiška – kai kurie gydytojai tikino, kad nosies ir gerklės tepinėliai yra efektyvesni, nes koronavirusas didžiąja dalimi yra kvėpavimo takų infekcija.

„Buvo atvejų, kai dėl koronaviruso testuojamų pacientų ekskrementuose aptikta viruso, bet nėra jokių įrodymų, kad infekcija yra perduodama per virškinimo sistemą“, – Kinijos leidinys citavo Uhano universiteto patologą Yangą Zhanqiu.

Kiniškuose socialiniuose tinkluose galima rasti gausybę komentarų, kuriuose išreiškiamas netikėjimas tokiu sprendimu ir susirūpinimas dėl naujos testavimo procedūros.

„Tai bus sunku slaugėms“, – rašė vienas „Weibo“ tinklo naudotojas.

„Dabar reikės labai pasistengti neužsikrėsti koronavirusu!“ – rašė kitas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: