Į 5 tūkst. metų senumo archeologijos stebuklą užplūdo įsibrovėliai: kaltina COVID-19 ir grasina mirtimi  ()

5 tūkst. metų išsilaikiusi seniausia Šiaurės ir Pietų Amerikų archeologinė vietovė kenčia nuo įsibrovėlių, kurie tvirtina, kad koronaviruso pandemija nepaliko jiems kitos išeities, kaip tik užimti šventąjį miestą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padėtis tapo tokia bloga, jog archeologė Ruth Shady, atradusi Karalo vietovę Peru, sulaukė grasinimų mirtimi, jei nenutrauks šio miesto tyrinėjimų, rašo sciencealert.com.

Karale viešinčiai naujienų agentūros AFP komandai archeologai pasakojo, kad įsibrovėlių invazijos ir šios vietovės niokojimas prasidėjo kovo mėnesį, kai dėl pandemijos visos šalies mastu buvo įvestas karantinas.

„Yra žmonių, kurie ateina ir užima šią vietą. Tai yra valstybės nuosavybė, o jie ją užsodina“, - AFP skundėsi archeologas Danielas Mayta.

„Jie daro milžinišką žalą, nes naikina 5 tūkst. metų senumo kultūrinį palikimą“.

Karalas plyti Supės upės slėnyje, maždaug už 182 km į šiaurę nuo sostinės Limos ir už 20 km į vakarus nuo Ramiojo vandenyno.

Karalas, gyvavęs tarp 3 tūkst. ir 1,8 tūkst. metų prieš mūsų erą, buvo abiejų Amerikų civilizacijos lopšys.

Žmonės Karale gyveno tuo pat metu, kai klestėjo Senovės Egipto ir Mesopotamijos civilizacijos. Karalas buvo iškilęs net 45 šimtmečiais anksčiau už kur kas geriau žinomą Inkų imperiją.

Tačiau tai visiškai nerūpi įsibrovėliams, kurie pasinaudojo tuo, kad per 107 karantino dienas policijos priežiūra šioje vietovėje buvo minimali, ir užėmė 10 ha Čupakigaro archeologinės vietovės, kad pasisodintų avokadų, vaismedžių ir pupelių.

 

„Dabar šeimos nenori pasitraukti“, - sakė 36 metų D. Mayta.

„Mes jiems paaiškinome, kad ši vieta yra (UNESCO) Pasaulio paveldo objektas, ir kad tai, ką jie daro, yra rimtas pažeidimas, dėl kurio jie gali atsidurti kalėjime“.

Grasinimai mirtimi

R. Shady yra Karalo archeologinės zonos direktorė ir nuo 1996 metų, kai čia prasidėjo kasinėjimai, vadovauja šios vietos tyrimams.

Ji teigė, kad šiuos įsibrovimus organizuoja žemės kontrabandininkai, kurie neteisėtai užima valstybinę ar saugomą teritoriją ir vėliau parduoda ją asmeninio pasipelnymo tikslais.

„Mes sulaukiame grasinimų iš žmonių, kurie naudojasi pandemijos sąlygomis, kad užimtų archeologines vietas, pasistatytų jose trobeles ir suartų žemę mašinomis. Jie sunaikina viską, kur tik įžengia“, - guodėsi R. Shady.

„Vieną dieną jie paskambino su mumis dirbančiam advokatui ir jam pareiškė, kad nužudys tiek jį, tiek mane, ir užkas mus penki metrai po žeme“, jei čia ir toliau vyks archeologiniai tyrinėjimai“, - sakė ji.

74 metų R. Shady jau ketvirtadalį amžiaus yra praleidusi Karale, kur stengiasi atgaivinti šios civilizacijos socialinę istoriją ir tokį palikimą kaip statybos technika, kuri leisdavo statiniams atlaikyti žemės drebėjimus.

„Šios struktūros jau 5 tūkst. metų stovi stabiliai. Šias technologijas ketina panaudoti ir statybų inžinieriai iš Peru bei Japonijos“, - sakė R. Shady.

 

Karalo gyventojai žinojo, kad gyvena seismiškai aktyvioje vietovėje. Jų statiniai pamatuose turėdavo krepšius, prikrautus akmenų – šie krepšiai sušvelnindavo žemės judėjimą ir neleisdavo statiniams sugriūti.

Dėl šių grasinimų R. Shady yra priversta gyventi Limoje, kur yra saugoma. Praėjusią savaitę už nuopelnus valstybei Peru vyriausybė ją apdovanojo ordinu.

„Darome viską, ką galime, kad dėl grasinimų, kurių sulaukėte, nekiltų grėsmė nei jūsų sveikatai, nei gyvybei“, - per ceremoniją sakė Peru prezidentas Francisco Sagasti.

Policijos areštai

Karalas UNESCO Pasaulio paveldo vietove buvo paskelbtas 2009 metais.

Jis užima 66 ha, kuriuose dominuoja septynios akmeninės piramidės, kurios tarsi užsidega, kai ant jų pradeda kristi saulės spinduliai.

Manoma, kad ši civilizacija buvo taiki ir nenaudojo nei ginklų, nei įtvirtinimų.

Dėl pandemijos uždarytas Karalas praėjusių metų spalio mėnesį vėl buvo atvertas turistams. Apsilankyti jame kainuoja vos 3 JAV dolerius.

Karantino metu šioje vietoje buvo pagrobti keli archeologiniai radiniai, o liepą policija sulaikė du asmenis, kurie apgadino vietą su mumijomis ir keramikos dirbiniais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()