Energetikos ministras: „elektros sistemos patikimumas yra absoliučiai kertinis“ – būtinas kompleksinis planas, kaip išvengti gamtos stichijų padarinių  (6)

Energetikos ministras Dainius Kreivys susitiko su „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) vadovybe aptarti stichijos padarinių elektros tiekimui ir kaip to išvengti ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak D. Kreivio, turi būti ruošiamas elektros energijos tinklo palaikymo sisteminis planas, nes klimato kaitos perspektyvoje įvairaus masto stichinės nelaimės tampa nauja realybe, o elektros energija ilgainiui taps svarbiausia energijos rūšimi visose gyvenimo srityse ir ekonomikoje: „Toks planas turi būti pateiktas, įvertinus kaštų ir naudos analizę, ir apimti visus galimus sprendimus: investicijas į tinklo atnaujinimą, įskaitant kabeliavimą, proskynų platinimą rizikingose vietose ir kur nebus tiesiamos kabelinės linijos, elektros energijos generatorių pas nutolusius vartotojus diegimą“.

Ministras pabrėžė, jog atskirą dėmesį reikia skirti elektros linijų kabeliavimui labiausiai pažeidžiamose, kritiškai didelį vartotojų kiekį turinčiose vietovėse: „Ypatingai svarbu tiksliai identifikuoti prioritetinį vietovių, kur oro linijos bus keičiamos kabelinėmis linijomis, sąrašą, atsižvelgiant į išties didelius kabeliavimo darbų kaštus. Reikia suprasti, kad elektros energija tampa svarbiausia energijos rūšimi, todėl sistemos patikimumas yra absoliučiai kertinis.“

 

Susitikime sutarta peržiūrėti elektros oro linijų keitimo kabelinėmis linijomis reitingavimo metodiką, kuri atitiktų kaštų naudos-analizę, įvertinant vartotojų kiekį, teritorijų miškingumą, gedimų statistiką ir esamos infrastruktūros būklę. „Pagal šiuos kriterijus turi būti sudarytas stichijoms jautriausių zonų žemėlapis, ir būtent šiose vietovėse turėtų būti skiriamas prioritetas linijų kabeliavimui bei proskynų platinimui“, – sakė ministras. D. Kreivys taip pat nurodė ESO pateikti galimus alternatyvius sprendimus dėl elektros energijos tiekimo užtikrinimo vartotojams esant masiniams ar gamtos stichijų sukeltiems gedimams.

Ministerija taip pat planuoja peržiūrėti elektros instaliacijos įrengimo reglamentavimą, sudarantį pareigą buitiniams vartotojams, ypač nutolusiose taškuose, prijungti elektros generatorius, esant stichiniams reiškiniams ir masiniams sutrikimams – tai būtų taikoma tik naujiems vartotojams.

 

Aptariant praėjusios savaitės ESO veiksmus šalinant elektros linijų gedimus, ministras akcentavo, jog būtina stiprinti bendradarbiavimą su miškų bei kelių priežiūros institucijomis ir geriau koordinuoti apsikeitimą informacija apie sunkiai pasiekiamas elektros linijų avarijų vietas. ESO sieks susitarti, jog, esant stichiniams reiškiniams ir masiniams sutrikimams energijos tinkluose, prie padarinių šalinimo prisidėtų priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo, miškų bei kelių priežiūros institucijos, o kelius prižiūrinčios įmonės į prioritetų sąrašą įtrauktų ir energijos tiekimo atstatymui būtinus privažiavimo kelius.

Taip pat ministras nurodė ESO pateikti atnaujintą tokių kritinių situacijų valdymo planą, įvertinus šios force majeure situacijos išmoktas pamokas ir nustatytus trūkumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai (6)