Laukiamas nepažįstamasis - didžiausias aukso grynuolis istorijoje buvo surastas vos 3 cm gylyje  (2)

1869 metų sausio 5-ąją dieną du aukso ieškotojai Johnas Deasonas ir Richardas Oatesas netikėtai tapo turtuoliais - jie aptiko didžiausią aukso grynuolį istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Johnas Deasonas ir Richardas Oatesas gimė Anglijoje, tačiau atvyko į Australiją ieškoti aukso. 19 amžiaus viduryje aukso ieškotojų Australijoje buvo nemažai ir kai kuriems iš jų pasisekdavo. Vieni kasinėjo urvuose, kiti sijojo upių sąnašas. Tačiau Deasono ir Oateso sėkmė slypėjo vos 3 cm gylyje.

Vyrai dar tik ruošėsi kasinėti šlaitą, kai vos įsmeigę kastuvą prie medžio šaknų aptiko aukso grynuolį. Jis buvo toks didelis, kad vyrams reikėjo nemenkai pasistengti, kad jį ištrauktų. Purvinas grynuolis svėrė 109,59 kg ir buvo toks sunkus, kad Moliagulo kaime net nebuvo kuo jį pasverti. Grynuolis buvo supjaustytas ir išvalytas - tada paaiškėjo, kad tikrasis aukso svoris siekia 72,02 kg.

 

Vyrai nugabeno auksą į banką, kur už jį gavo 9381 svarų sterlingų. Nedaug? Bankas iš pradžių ketino mokėti tik 9000. Šiais laikais ši suma prilygsta maždaug 1,1 milijonui svarų arba 1,26 milijonams eurų. Tiesa, toks aukso kiekis šiais laikais būtų vertas bent dvigubai daugiau.

„Welcome Stranger“ vardą gavęs grynuolis, žinoma, nebuvo išsaugotas. Tai tebuvo žaliava, todėl jis buvo išlydytas, o suformuoti luitai dar tą patį mėnesį išvyko į Angliją. O jo radėjų keliai išsiskyrė.

 

Johnas Deasonas investavo nemažai pinigų į aukso paieškas ir beveik visus juos prarado. Tiesa, jis taip pat nusipirko ūkį, kuriame ir mirė 1915 metais. Tuo tarpu Richardas Oatesas išvyko į Angliją, kur susirado žmoną. Su ja jis grįžo į Australiją ir čia susilaukė 4 vaikų. Šeima įsigijo 320 hektarų žemės plotą, kuriame ūkininkavo iki pat Oateso mirties 1906 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(2)
(36)

Komentarai (2)