„Žaidimo taisykles“ keičiantis atradimas - išbandyti vaistai, kurie padeda mesti svorį daug geriau nei bet kokios dabar naudojamos priemonės  (2)

Nutukimas yra liga, kurią sukelia prastas balansas tarp gaunamos ir sunaudojamos kūno energijos. Toks paaiškinimas yra labai jau paprastas - iš tikrųjų nutukimas ir jo mechanizmas mokslui nėra visiškai suprantamas, o ir jo gydymas yra sudėtingas. Bet galbūt jau artimoje ateityje tai pasikeis - mokslininkai rado vaistus, kurie, jų teigimu, padeda mesti svorį geriau nei bet kokios dabar naudojamos priemonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nutukimas gali būti gydomas dieta ir sportu. Tačiau neretai prireikia ir operacijos ar medikamentinio gydymo. Operacija nėra labai sudėtinga, bet gali sukelti sunkias komplikacijas. Tuo tarpu vaistai turi savą šalutinį poveikį ir dažnai nėra labai efektyvūs.

Ir taip, kas nors ims kartoti, kad viršsvorio turintiems žmonėms tiesiog reikia daug sportuoti ir sveikai maitintis. Tai yra tiesa. Tačiau priklausomybė nuo maisto taip pat yra tiesa. Kaip ir nutukimo sukeliamos problemos, kurios sportuoti tiesiog neleidžia. Be to, jei galėtume padėti žmonėms greičiau numesti svorio, reikėtų naudotis tokia galimybe. Nutukimas sukelia daugybė sveikatos problemų ir jų pavyktų išvengti, jei žmogus nutukęs vaikščiotų trumpiau.

 

Mokslininkai 16 skirtingų šalių pakvietė beveik 2000 nutukusių suaugusių žmonių dalyvauti tyrime. Kiekvieną savaitę jie vartojo semagliutidą - vaistus, kurie įprastai yra skirti antrojo tipo diabeto gydymui. Žinoma, dalis dalyvių gavo placebo dozes. Dalyviai taip pat buvo skatinami laikytis gyvensenos, kuri padėtų mesti svorį.

Eksperimentas truko 68 savaites. Tie, kurie vartojo vaistus, vidutiniškai neteko 14,9 % savo kūno svorio. 30 % dalyvių šioje grupėje atsikratė daugiau nei 20 % savo turėtų kilogramų. Tuo tarpu placebo grupės laimėjimai buvo per maži, kad būtų laikomi kliniškai svarbiais.

15 % kūno svorio - tai labai daug riebalų, kurių neteko šie žmonės. Mokslininkai teigia, kad jokie kiti vaistai negalėtų pasiekti to, ką šio eksperimento metu padarė semagliutidas, kuris tiesiog slopina apetitą. Tiesa, mokslininkai neskuba rekomenduoti šio vaisto visiems norintiems numesti svorio.

 

Daug tyrimo dalyvių (dalis jų - placebo grupėje) kalbėjo apie šalutinį vaistų poveikį - pykinimą ir viduriavimą. 60 % eksperimentinės grupės dalyvių norėjo nutraukti eksperimentą, nes manė, kad vaistai jiems kenkia. Be to, mokslininkai nežino, kokią dozę reikėtų skirti nutukusiems žmonėms. Taip pat trūksta duomenų apie tai, kaip tyrimo dalyviai jautėsi pasibaigus gydymui. Taigi, reikės daugiau išsamių tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(8)
(5)

Komentarai (2)