To apie „klevo lapų“ šalį tikriausiai nežinojote: kaip gražios vėliavos pasirinkimas tapo rietenų ir net grasinimų priežastimi  ()

1965 metų vasario 15 dieną Kanada pagaliau patvirtino nacionalinę vėliavą. Taip, perskaitėte teisingai - iki to laiko šiaurinė Šiaurės Amerikos valstybė oficialios vėliavos neturėjo. Ir jos patvirtinimas buvo sudėtingas procesas, tačiau to darbo rezultatas - viena lengviausiai atpažįstamų vėliavų pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgą laiką Kanada buvo tik Jungtinės Karalystės dalis, todėl nacionalinės vėliavos klausimai nebuvo keliami. 1867 metais įkūrus Kanados konfederaciją buvo pradėta žvalgytis naujos unikalios vėliavos. Ja tapo Jungtinės Karalystės vėliava su skirtingų provincijų herbų dalimis. Šiuos simbolius juosė klevo lapo vainikas. 1921 metais tas ansamblis buvo pakeistas kanados herbu, kuriame irgi yra trys klevo lapai.

Ši vėliava nebuvo oficiali nacionalinė Kanados vėliava. Bet net kai 1931 metais Kanada tapo nepriklausoma, ji buvo naudojama toliau. Po Antrojo pasaulinio karo buvo norima ją patvirtinti oficialiai, tačiau tuomet Kanados įstatymų leidėjai paskendo biurokratijos pinklėse ir naujų dizainų paieškose ir ši vėliava išliko

Septintojo dešimtmečio pradžioje debatai vėl suintensyvėjo ir politikai pradėjo naujos vėliavos paieškas. Nors anglakalbės provincijos neprieštaravo Jungtinės Karalystės simbolių naudojimui, Kvebekui jie netiko. Tas viršutinis kairys vėliavos kampas, beje, Kanadai trukdė ir tarptautinėje arenoje - Sueco krizės metu Egipto valdžia prieštaravo kanadiečių taikos palaikymo pajėgų įvedimui, nes jų vėliavoje matė Jungtinės Karalystės simbolį.

 

1964 metais ministro pirmininko Lesterio Pearsono kabinetas pasiūlė trijų klevo lapų dizainą. Žiniasklaidoje jis iš karto buvo sutryptas kaip pataikavimas Kvebekui - prancūzakalbei Kanados provincijai, kuri ir tuomet, ir dabar ne visada jautėsi integralia Kanados dalimi. Pearsono vėliavoje matoma Kvebeko mėlyna ir Jungtinės Karalystės raudona turėjo įtikti visiems, bet realiai neįtiko niekam.

Darbas tęsėsi ir istorikas, karys Georgeas Stanleyis galiausiai pasiūlė optimalų variantą, pagrįstą Karališkojo Kanados karinio koledžo vėliava, kurios kraštai buvo raudoni, o viduryje buvo ranka, laikanti tris klevo lapus. Siekiant išlaikyti paprastumą, vėliavos viduryje atsirado vienas lapas. Jokio pataikavimo Kvebekui, bet ir jokių Jungtinės Karalystės simbolių. Kita vertus, taip manė ne visi - nauja vėliava buvo sukurta siekiant išlaikyti Kvebeką.

 

Karalienė Elžbieta II patvirtino naują vėliavą 1965 metų sausio 28 dieną, o vasario 15-ąją ji buvo oficialiai inauguruota. Buvo džiaugiamasi, kad naujoji Kanados vėliava neturi jokių simbolių, kurie išskirtų rasę, visuomenės sluoksnį ar atskirą regioną. Ji - vienija visus ir, pripažinkime, atrodo gražiai. Bet atsisveikinimas su Jungtinės Karalystės simboliais patiko ne visiems - Kanados vėliavos kūrėjas Georgeas Stanleyis sulaukė labai rimtų grasinimų mirtimi.

Kaip pastebėjote, klevo lapai jau labai seniai yra Kanados simboliuose - bent jau nuo 19 amžiaus. Iš tikrųjų, prancūzakalbiai kanadiečiai buvo vieni pirmųjų, kurie ėmė jį naudoti. Didžioji klevų sirupo dalis yra pagaminama Kvebeke. Šių medžių paplitimas ir lengvai atpažįstama lapo forma įsirėžę į Kanados visuomenės sąmonę ir tapo vienijančiu simboliu. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()