Įspūdingas gamtos fenomenas, masiškai traukiantis žmones – Kazachstane iškilo 14 metrų „ledo vulkanas“: kaip jis susiformavo? (Video)  ()

Šią žiemą Kazachstano lygumas papuošė įspūdingas gamtos fenomenas – „ledo vulkanas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl palankių žiemiškų meteorologinių sąlygų šią žiemą, Kazachstane lygumoje iš šaltinio vandens susidarė 13,7 metrų aukščio ledo bokštas.

Bokštas susiformavo Almatos regione, kuriame šią žiemą vyrauja žema minusinė temperatūra, o lygumos padengtos storu ledo ir sniego sluoksniu.

Tuščiavidurį ledo kūgį kai kurie mokslininkai vadina „ledo ugnikalniu“. Nors forma yra panaši, jie yra atskiras reiškinys nuo uolų ugnikalnių, kurie išlieja lavą iš po Žemės plutos.

 

Šiuo atveju ledas susidaro iš karšto šaltinio. Vanduo išpurškiamas į atmosferą ir užšąla, kai krenta atgal į paviršių. Laikui bėgant susidaro įspūdinga tuščiavidurė konstrukcija.

Ledo bokštas, esant palankioms sąlygoms, susiformuoja kasmet apie Naujus metus ir yra vietinių gyventojų traukos vieta.

Žmonės dalinosi įspūdingo gamtos darinio nuotraukomis „Instagram“ socialiniame tinkle.

Panašius kūgius galima pamatyti ir JAV, dažnai pastebimus ant Didžiųjų ežerų Erio ir Ontarijo. Ten vanduo iš ežero stumiasi po ledo danga ties ežero riba, kurdamas ledo piliakalnius.

 

Tačiau būtent kosmose ledo ugnikalniai yra patys įspūdingiausi. 2016 m. mokslininkai pastebėjo, jų manymu, didžiulį ledo ugnikalnį Plutone, kurio plotis yra 145 kilometrai ir siekia 3,5 km aukštį.

Video apie „ledo ugnikalnį" Kazachstane:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()