Elonas Muskas pažadėjo: „Starlink“ interneto greitis bus 1 Gbps. Tik ar tai įvyks? Štai ką rodo testų rezultatai  (11)

„Starlink“ interneto sparta auga, tačiau ar 1 Gbps pažadas išsipildys?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusiais metais Elono Musko „SpaceX“ iškėlė „Starlink“ palydovus nuo 242 metų pradžioje, iki daugiau nei 1 000. Tai sukuria plačiajuosčio interneto teikiančių palydovų, skirtų žmonėms, kuriems trūksta interneto prieigos galimybių visame pasaulyje, žvaigždyną.

Elonas Muskas tvirtino, kad „Starlink“ užtikrins 1 Gbps interneto spartą, ir nors naujausi pranešimai parodė įspūdingus vidutinius 110 megabitų per sekundę (Mbps) atsisiuntimo (download) rodiklius ir 20 Mbps įkėlimo (upload), tai dar toli nuo 1 Gbps. Ar tikrai įvyks Musko pažadas pasiekti 1 Gbps?

2019 m. Elono Musko „SpaceX“ pažadėjo pasiūlyti greitą internetą iki 1 Gbps – 10% didžiausio teorinio 10Gbps 5G greičio. Bendrovės 2016 m. pranešime teigiama: „kai bus visiškai optimizuota per galutinį diegimą, sistema galės teikti didelio pralaidumo (iki 1 Gbps vienam vartotojui), mažos delsos plačiajuosčio ryšio paslaugas vartotojams ir įmonėms JAV ir visame pasaulyje“.

 

Paskelbus pradinius beta testavimo rodiklius, „Starlink“ interneto įkėlimo greitis svyravo nuo 5 Mbps iki 18 Mbps, o vėlavimas – nuo 31 ms iki 94 ms. Natūralu, kad šie ankstyvi maži skaičiai galėjo būti siejami su mažesniu „SpaceX“ paleistų palydovų skaičiumi – 2019 m. viduryje jų buvo 600.

Vėliau, kai buvo paleista „Starlink“ „Better Than Nothing Beta“, paslauga ankstyviesiems vartotojams kainavo 499 USD (414 eurų) už imtuvo aparatūrą ir 99 USD (82 eurai) per mėnesį už „Starlink“ paslaugą, rašoma „subreddit forum r/Starlink“.

Tačiau „SpaceX“ jau kiek anksčiau užsiminė apie „Lifeline“ planą, kuris kainuotų 9,25 JAV dolerio per mėnesį už plačiajuostį internetą ir 5,25 JAV dolerio per mėnesį už telefono ryšio paslaugą.

„SpaceX“ žengia dar toliau: teiks „Starlink“ telefoninių pokalbių paslaugą ir pasiūlys neregėtai pigų interneto planą

 

„SpaceX“ palydovai, išdėstyti maždaug 547 km aukštyje, gerokai pralenkia tradicines interneto galimybes kaimo vietovėse, pvz., pasenusius DSL ryšius, kurių maksimalus greitis yra ne didesnis nei belaidžio 3G. Senesnės kartos interneto palydovai, skirti kaimo vietovėms, taip pat kenčia nuo atsilikusio palydovinio plačiajuosčio ryšio, nes jie geosinchroninėje orbitoje skrieja net 35 785 km aukštyje.

„Esu daugiau nei patenkintas“, - sakė programinės įrangos kūrėjas Leighas Phillipsas Kelowna mieste, Britų Kolumbijoje. Iš savo interneto spartos, kurią sudaro vidutiniškai 110 Mbps atsisiuntimas ir 20 Mbps įkėlimas, Phillipsas teigė, kad be „nuosaikaus vaizdo srautinio perdavimo ir žaidimų“ jiems pilnai pakanka greičio namuose su dviem dirbančiais tėvais.

Šių metų vasario 22 d. Muskas teigė, kad 2021 m. „Starlink“ greitis padvigubės iki maždaug 300 Mpbs, o vėlavimas sumažės iki maždaug 20 ms. Nors pastaraisiais mėnesiais atsiliepimai tapo teigiamesni, bendrovė vis dar turi kur tobulėti.

 

Svarbiausia „Starlink“ sėkmė yra jos vėlavimas arba „ping laikas“, kaip greitai ji gali siųsti ir gauti atgal į svetainę vieną bitą informacijos. „Speedtest“ vidutiniškai įvertino „Starlink“ vėlavimą 41 ms greičiu, tačiau Phillipso analizė rodo, kad interneto paslauga yra 29 ms vėlavimo. Tai smarkiai kontrastuoja su tradiciniais palydovais, kurių vėlavimas gali būti 600 ms ar didesnis – todėl žaidimai ir daugelis kitų programų yra mažiau nei įmanomos.

„SpaceX“ „Starlink“ greičiausiai pakeis internetą – tiekdamas didesniu greičiu ir mažu vėlavimu, matomu miesto centruose, pavyzdžiui, Niujorko dalyse ir kai kuriose valstybėse. Tikėtina, kad Elonas Muskas negalės įvykdyti savo pažadų dėl 1 Gbps, kol nebus baigtas interneto palydovų žvaigždynas, tačiau per šiuos metus turėtume tikėtis sulaukti daugiau patenkintų klientų, nes nepakankamai aptarnaujamos geografinės zonos prisijungs prie naujos kartos interneto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(5)
(12)

Komentarai (11)