Ar COVID-19 pandemija padidino gimstamumą? Užsidarymas namuose turėjo kitokį efektą, nei galite pagalvoti  (6)

COVID-19 pandemijos pradžioje (vadinasi, prieš daugiau nei metus) buvo spėliojama, kad ateityje sulauksime pandeminio vaikų bumo. Tai yra, namuose užsidariusios poros nenuobodžiaus, o imsis populiacijos atnaujinimo veiklos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios prognozės nebuvo visiški anekdotai. Po sunkumų gimstamumas iš tikrųjų auga. O užsidarymas namuose žmones verčia ieškoti malonios veiklos. Ir, aišku, iš naujo atrasti savo romantinius partnerius.

Tačiau mokslininkai tuo nebuvo tokie užtikrinti. Taip, praeityje vaikų gimstamumas po sunkių laikų išaugdavo, bet ne per juos. Be to, šiais laikais turime daug šeimos planavimo priemonių, kurios sumažina neplanuotų nėštumų dažnumą. Galiausiai, nors pandemija suartino kai kurias poras, buvo ir nemažai tokių, kurias išskyrė, o vienišiems žmonėms pasimatymai apskritai virto prisiminimu.

Dabar, kai nuo COVID-19 pandemijos pradžios praėjo daugiau nei metai, mokslininkai įvairiose šalyse stebi gimstamumo kritimą. Ispanijoje 9 mėnesiai po pandemijos paskelbimo gimstamumas nukrito net 22,6 %. Laikotarpyje tarp 2020-ųjų gruodžio ir šių metų sausio šalyje užregistruota 13 tūkstančių mažiau naujagimių nei per tą patį laikotarpį metais anksčiau. Panašus gimstamumo kritimas pastebėtas ir Jungtinėje Karalystėje, ir Prancūzijoje, ir kitose šalyse.

 

Skirtingose JAV dalyse gimstamumas krito skirtingai. Kalifornijoje pastebėtas 10,2 % kritimas, Havajuose gime net 30,4 % mažiau vaikų. Duomenys iš 29 valstijų rodo, kad vidutiniškai gimstamumas krito 7,3 %.

 

Dėl kontracepcijos prieinamumo gimstamumas Vakaruose jau seniai krenta. Ir visuomenė sensta. Tačiau šis COVID-19 pandemijos sukeltas smukimas turės ilgalaikių pasekmių.

Kodėl gimstamumas krenta? Nes ateitis nėra aiški. Ji niekada nebuvo visiškai aiški, bet to aiškumo prieš porą metų buvo daugiau. Ekonomikos smukimas verčia galvoti apie galimybes vaikus išlaikyti. Be to, niekas nežino, kada COVID-19 pandemija pasibaigs - kūdikių auginimas tokiu metu nėra lengvas. Galiausiai, ir nuotaika ne ta - šeimos planavimas įprastai yra džiugus ir jaudinantis laikas, tačiau šiuo metu tam nusiteikti sunkiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (6)