Keisčiausios ir absurdiškiausios priemonės, naudotos 1918 m. ispaniškajam gripui gydyti: daugumos nenorėtumėte išbandyti patys (Foto, Video)  ()

Ispaniškasis gripas buvo viena iš visų laikų mirtingiausių pandemijų. Įvertinimai skiriasi, tačiau apie 3–5% arba 50 milijonų pasaulio gyventojų mirė nuo šios ligos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingai nuo kai kurių kitų pasaulinių pandemijų, ispaniškasis gripas dažniausiai buvo mirtinas žmonėms nuo 20 iki 40 metų. Jis buvo labai užkrečiamas ir sukėlė labai silpninančių simptomų, įskaitant kraujavimą nosyje, skrandyje ir žarnyne bei edemą ir kraujavimą plaučiuose.

Realiai nesuprasdami, prieš ką jie susiduria, daugelis žmonių siekė išbandyti bet ką, kas jiems padėtų išgyventi.

Nors kai kurios priemonės nuo gripo dažniausiai yra gana pagrįstos, yra keletas kitų, kurios buvo naudojamos, šiandien mums atrodo labai keistai.

Štai keletas įdomiausių pavyzdžių. Šis sąrašas toli gražu nėra baigtinis.

1. Alkoholiniai gėrimai

Vienas dažniausių priemonių nuo ligos buvo alkoholiniai gėrimai. Tokiose vietose kaip Jungtinės Valstijos (kur tuo metu visoje šalyje buvo alkoholio draudimas), kai kurie gydytojai netgi paskyrė jį kaip priemonę gripui gydyti.

Vienas gydytojas Vajominge teigė, kad niekada neprarado nė vieno paciento dėl gydymo viskiu. Naudodamas tai, kas vadinama „gutrotiniu viskiu“ (pigus ir žemesnės kokybės viskis), jis pylė gėrimą į gerklę, kad pacientai atsikosėtų.

Nenuostabu, kad jo gydymas pasirodė gana populiarus. Pasibaigus viskiui ir neradęs daugiau atsargų, gydytojas mėgino įtikinti grupę savo miestelio gyventojų užpulti apygardos šerifo biurą, kuriame buvo laikomas viskis kaip įrodymas teismo proceso metu.

 

2. Svogūnai

Svogūnai, ypač šviežiai supjaustyti, labai ilgai buvo įvardijami kaip vaistas nuo šios ligos. Remiantis istoriniais įrašais, atrodo, kad idėja prasidėjo maždaug 1400-ųjų buboninio maro laikais ir tęsėsi iki XX amžiaus pradžios.

Idėja buvo ta, kad supjaustyti svogūnai galėjo ištraukti mikrobus (arba užkrėtimą/miasmą) iš oro ir taip apsaugoti jus. Ispaniškojo gripo metu žmonės buvo skatinami supjaustytus svogūnus išdėlioti aplink namus, kad būtų išvengta viruso.

Nors mažai tikėtina, kad tai iš tikrųjų pasiteisino, atrodo, kad tai buvo populiari priemonė (ir iki šiol tam tikru mastu). Įdomu tai, kad svogūnų sultyse yra keletas junginių, kurie gali slopinti ar net sunaikinti tam tikrų rūšių mikroorganizmus.

Tačiau jie negali „ištraukti“ ligų sukėlėjų iš oro.

3. Gyvačių taukai

To laikotarpio laikraščiuose pateikiami įvairūs gyvačių taukų skelbimai, kuriuose produktas pateikiamas kaip stiprus vaistas nuo daugelio ligų.

Teoriškai pagamintame iš lydytų gyvačių riebalų, daugumoje šių produktų nebuvo jokių gyvatės kilmės ingredientų. Tais laikais taip pat buvo gana populiarios įvairios patentuotos priemonės, kurios daugeliu atveju buvo beveik arba visiškai neveiksmingos.

 

Dauguma jų galėjo pakenkti būsimiems vartotojams.

4. Vidurius laisvinantys vaistai

Kitas keistas vaistas nuo ispaniško gripo buvo vidurius laisvinančių vaistų vartojimas. Kai kurie laikraščiai žmonėms netgi rekomendavo vakare prieš miegą suvartoti laisvinamuosius, valgyti „maitinamąjį“ maistą ir išlaikyti jėgas.

Idėja buvo išplauti visus toksinus iš kūno. Žinoma, kaip šiandien žinome, tokio pobūdžio gydymas kelia labai didelę dehidratacijos riziką. Kai kurie ankstyvieji vidurių laisvinamieji vaistai taip pat turėjo toksiškų, potencialiai kancerogeninių ingredientų.

5. Kamparo aliejus

Kamparas yra stipraus kvapo, vaškinė medžiaga, kuri išgaunama distiliuojant kamparinio cinamono medieną. Jis taip pat gali būti sintetinamas iš terpentino (kuris taip pat gaunamas iš medžio sakų).

Paprastai kamparo aliejus, dažniausiai naudojamas kremuose, tepaluose ir losjonuose, išpopuliarėjo kaip nereceptinis vaistas ispaniško gripo metu. Kai kurie gydytojai netgi pasiūlė jį suleisti tiesiai į paciento rankas ir kojas, stengdamiesi suvaldyti karščiavimą.

Remiantis kai kuriais tyrimais, kamparas turi tam tikrų antiseptinių savybių ir gali pasiūlyti lengvą paliatyvią kai kurių ligų gydymą.

 

Kamparas taip pat gali būti labai toksiška medžiaga, jei jis naudojamas didelėmis dozėmis.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()