Fiksuojamas tikras dvynių bumas: mokslininkai paaiškino, kodėl dabar jų susilaukiama dažniau, nei bet kada iki šiol - kam didžiausia tikimybė?  ()

Naujausias tyrimas rodo, kad pasaulyje sparčiai daugėja dvynių. Šiuo metų dvynių susilaukiama daugiau nei bet kada iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio gimdymų, kuomet susilaukta dvynių, skaičius pasaulyje išaugo daugiau nei 30 proc.: nuo 9 atvejų tūkstančiui gimdymų 1980 – 1985 metais iki 12 atvejų 2010 – 2015 metais. Kitaip tariant, šiuo laikotarpiu tokių gimdymų padaugėjo nuo 1,1 mln. iki 1,6 mln. Tačiau bendras gimdymų skaičių šiuo laikotarpiu padidėjo tik 8 proc.
rašo livescience.com.

Tyrimo autoriai konstatuoja, kad tam daugiausia įtakos turėjo dirbtinis apvaisinimas, kuris didina daugiavaisių nėštumų tikimybę, jeigu implantuojamas daugiau nei vienas embrionas. Tačiau kai kuriuose pasaulio regionuose vaisingumo specialistai mažina įsodinamų embrionų skaičių.

„Santykinis ir absoliutus dvynių skaičius pasaulyje yra didesnis nei bet kuriuo metu nuo dvidešimtojo amžiaus vidurio, ir tai veikiausiai yra vienas didžiausių rodiklių, – sakė vienas iš tyrimo autorių Oksfordo universiteto sociologijos profesorius Christiaanas Mondenas. – Tai yra svarbu, nes dvynių gimdymas yra siejamas su didesniu kūdikių mirtingumu bei didesne komplikacijų rizika nėštumo metu, per gimdymą ir po jo“.

Šiuo metu moterys vaikų susilaukia vėlesniame amžiuje, kas iš dalies paaiškina dvynių skaičiaus padidėjimą, nes vyresnio amžiaus moterims yra didesnė tikimybė susilaukti dvynių, sako tyrimo autoriai.

Daugiau daugiavaisių nėštumų

 

Šio tyrimo metu mokslininkai analizavo informaciją apie dvynių gimimą 165 šalyse nuo 2010 iki 2015 metų. 112 šių šalių mokslininkai gavo informacijos ir apie dvynių gimimą tarp 1980 ir 1985 metais, kas leido palyginti šiuos du laikotarpius.

Mokslininkai nustatė, kad per tris dešimtmečius 74 šalyse iš 112 valstybių dvynių gimstamumas išaugo daugiau kaip 10 proc. Padidėjusiam rodikliui daugiausia įtakos turėjo tai, kad gimė daugiau neidentiškų dvynių, o identiškų dvynių skaičius pasaulyje išliko beveik toks pats: identiški dvyniai gimsta maždaug keturiais atvejais iš tūkstančio.

Kalbant apie atskirus žemynus, didžiausias dvynių gimstamumo padidėjimas pastebėtas Šiaurės Amerikoje: čia minėtu laikotarpiu jų padaugėjo 71 proc. Europoje fiksuotas 58 proc. prieaugis, o Okeanijoje – 46 proc.

Afrikoje dvynių gimstamumo rodikliai yra didžiausi pasaulyje – 17 atvejų tūkstančiui gimdymų. Tačiau minėtu trijų dešimtmečių laikotarpiu rodikliai beveik nepakito. Manoma, kad tam tikra populiacijos dalis Afrikoje turi genetinį polinkį susilaukti dvynių, lyginant su kitomis pasaulio dalimis.

 

„Abiem laikotarpiais Afrikoje dvynių gimstamumas beveik nepakito. O Europoje, Šiaurės Amerikoje bei Okeanijos regiono šalyse šie rodikliai sparčiai auga“, – sakė CH. Mondenas.

Tačiau egzistuoja didelis skirtumas tarp turtingose ir skurdesnėse šalyse gimusių dvynių išgyvenamumo.

„Būtina skirti daugiau dėmesio dvynių, gimusių mažų ir vidutinių pajamų šalyse, išgyvenimui. Ypač Užsachario Afrikoje daugelis dvynių pirmaisiais gyvenimo metais praranda savo brolį ar seserį. Kasmet miršta apie du ar trys šimtai tūkstančių vaikų“, – sakė tyrimo bendraautorius Radboudo universiteto Nyderlanduose lyginamosios ekonomikos ir žmogiškojo vystymosi profesorius Jeroenas Smitsas.

Mokslininkai ragina geriau sekti dvynių gimimo atvejus, ypač mažų pajamų šalyse, nes daugelyje tokių šalių stinga patikimų duomenų – tai buvo vienas iš šio tyrimo apribojimų.

Šis tyrimas buvo aprašytas žurnale „Human Reproduction“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: