Įdomus mokslininkų pastebėjimas - peršalimas gali padėti apsisaugoti nuo COVID-19  ()

Peršalimas iš tikrųjų yra virusinė infekcija. Tai - labai dažna liga, kuria žmogus gali sirgti ir kelis kartus per metus. Šiuo metu dažniau kalbame apie kitą virusinę infekciją COVID-19. Tačiau mokslininkai iš Glazgo universiteto mano, kad nevertėtų pamiršti ir peršalimo - jis netgi gali padėti apsisaugoti nuo COVID-19.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-03-26 Įdomus mokslininkų pastebėjimas - peršalimas gali padėti apsisaugoti nuo COVID-19  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rinovirusas yra vienas iš dažniausių peršalimo sukėlėjų. Peršalimas gali būti pavojinga virusinė infekcija, jei žmogaus imuninė sistema yra labai nusilpusi. Tačiau dažniausiai peršalimas nesukelia komplikacijų ir praeina per kelias dienas ar savaitę. COVID-19, kurią sukelia SARS-CoV-2 virusas, yra kitokia liga, net jei kai kurie simptomai yra panašūs. Apskritai, simptomai šiuo atveju yra kūno atsakas į virusą, o kūnas į įvairias infekcijas reaguoja panašiai.

COVID-19 stabdymo priemonės sumažino ir peršalimo ligų plitimą. Tik Škotijos mokslininkai mano, kad tai nebūtinai yra gerai. Peršalimas nėra labai pavojingas, ypač lyginant su COVID-19. O matematiniai modeliai rodo, kad jo paplitimas šiuo metu netgi galėtų padėti. Tik kaip?

 

Mokslininkai atliko eksperimentus su žmogaus kvėpavimo takų ląstelėmis. Pirmojo eksperimento metu jos buvo užkrėstos SARS-CoV-2 virusu ir mokslininkai stebėjo, kaip virusas plinta per audinį. Antrojo eksperimento metu ląstelės buvo užkrėstos ir rinovirusu. Paaiškėjo, kad peršalimo virusas sukelia imuninę reakciją, kuri blokuoja koronaviruso dauginimąsi lastelėse. Mokslininkai mano, kad didesnis peršalimo paplitimas sumažintų naujų COVID-19 atvejų skaičių.

 

Žinoma, mokslininkai sutinka, kad COVID-19 pandemijos pabaigą atneš tik masinė vakcinacija. Tačiau tai yra lėtas, ilgas ir brangus procesas. Kita vertus, peršalimo ligų plitimą paskatintų COVID-19 stabdymo priemonių švelninimas, o tai yra pavojingas žaidimas, kuris jau anksčiau sukėlė sunkumų.

Kitame tyrimo etape mokslininkai nori pažiūrėti, kas vyksta molekuliniame lygmenyje, kai imuninė sistema tvarkosi su šiais dviem virusais. Jiems svarbu išsiaiškinti, ar žmogaus sveikata yra apsaugoma labiau ir kokią įtaką COVID-19 plitimui tai daro.

(3)
(0)
(3)

Komentarai ()