Pirmą kartą buvo patikrinta sapnų valdymo technika: nenaudojant išorinės intervencijos pasiektas rekordinis sėkmės rodiklis  ()

Technika, skatinanti sąmoningai sapnuoti, pirmą kartą buvo nepriklausomai patikrinta ir gali būti dar efektyvesnė, kai ji derinama su kitomis. Daugiau nei pusė dalyvių bandymo metu sąmoningai sapnavo – tai rekordinis sėkmės rodiklis, pasiektas vos per savaitę, nenaudojant išorinės intervencijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sąmoningas sapnavimas yra terminas, suteiktas būsenai, kurios metu žmogus supranta, kad sapnuoja, ir gali šiek tiek kontroliuoti tai, kas vyksta sapne. Kadaise tai laikyta mitu, tačiau mokslas patvirtino, kad egzistuoja sąmoningi sapnai, ir nustatė, kad kai kurie metodai padidina tokio sapnavimo tikimybę.

Nepaisant to, kai kuriems iš jų reikia pažangios įrangos, o kiti metodai toli gražu nėra patikimi. O gaila, juk žmonėms labai patinka sapnai. Sapnai taip pat laikomi potencialia traumų gydymo ir kenksmingo elgesio kontrolės priemone. Dr. Denholmas Aspy iš Adelaidės universiteto domėjosi, ar technikų derinimas atneš didesnę sėkmę.

D. Aspy nurodė 169 dalyviams taikyti metodus, sukurtus sąmoningam sapnavimui sukelti. Vienas iš jų, realybės tikrinimas, priverčia žmones reguliariai tikrinti, ar jie tikrai yra budrūs. Mnemoninė aiškių sapnų indukcija (MILD) paskatino dalyvius nusistatyti žadintuvus, kad po penkių valandų jie atsikėlę sau pasakytų: „Kitą kartą, kai sapnuosiu, prisiminsiu, kad sapnuoju“. Žmonės, praktikuojantys mnemoninę indukciją, taip pat įsivaizduoja, kaip jaustųsi būdami sapne.

 

Žurnale „Dreaming“ D. Aspy pranešė, kad realybės tikrinimas pats savaime nedavė jokios naudos, tačiau iš tų dalyvių, kurie išbandė realybės tikrinimo ir MILD technikų derinį, net 53 proc. sąmoningai sapnavo. Jis „IFLScience“ sakė, kad tai viršija bet kurį ankstesnį tyrimą, atliktą be intervencijos, pavyzdžiui, kaukių, kurios apšviečia žmonių akis, nustatančių REM (neramaus miego fazė) miegą.

Atsižvelgdamas į tai, kad nėra naudos vien iš realybės tikrinimo, D. Aspy pripažino, kad sąmoningi sapnai gali būti siejami vien tik su MILD technika. Tačiau jis pažymėjo, kad sėkmės rodiklis viršija ankstesnių MILD technikos tyrimų rezultatus, net tuos, kuriuos atliko pats išradėjas.

 

Maždaug 55 procentai žmonių tam tikru gyvenimo momentu sąmoningai sapnuoja, tačiau daugumai žmonių tai nutinka retai. Pats D. Aspy susidomėjo sąmoningais sapnais, patirdamas tokį sapną vaikystėje. Jis net pakeitė savo disertacijos temą iš neverbalinio bendravimo studijų į sąmoningą sapnavimą, kai naktį prieš jam pradedant doktorantūrą susapnavo sąmoningą sapną.

Daugelis sąmoningai sapnuojančiųjų greitai pabunda, tačiau D. Aspy teigė, kad su laiku jie gali išmokti sapną pratęsti iki valandos. D. Aspy ieško savanorių tolesniam tyrimui ir sakė, kad pasirinko vienos savaitės bandomąjį laikotarpį, tikėdamasis, kad greitai išgaus reikiamus rezultatus. Jis norėtų, kad jo tyrimas būtų tinkamas būsimiems programų, tokių kaip košmarų gydymas, tyrimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: