Negimęs vyro dvynys nesąmoningai susilaukė sūnaus – skamba, kaip beprotybė, bet tokių atvejų gali būti gerokai daugiau nei manome (Video)  ()

Tai istorija apie nepavykusį tėvystės testą, genetinį chimerizmą ir vyrą, kurio vaiką nesąmoningai pagimdė jo paties negimęs dvynys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po daugybės vaisingumo procedūrų 2014 m. birželio mėn. anoniminei porai iš Vašingtono gimė berniukas. Gimimas atrodė palyginti nieko neišsiskiriantis – kol įprasti kraujo tyrimai parodė tėvų ir kūdikio kraujo grupių neatitikimą. Dėl šio neatitikimo, vyro buvo paprašyta atlikti tolesnius tėvystės testus. Buvo atskleista, kad jis nebuvo kūdikio tėvas.

Kai kurie moksliniai tyrimai atskleidė, kad tai nebuvo neištikimybė, nei klastojimas vaisingumo klinikoje. Pažymėtina, kad vyras nesąmoningai buvo chimera – individas, susidedantis iš ląstelių, turinčių daugiau nei vieną DNR rinkinį – o vaiko tėvo genai buvo iš vyro negimusio dvynio DNR, kuris buvo prarastas ankstyvo nėštumo metu.

Atvejis Vašingtone tapo tyrimo, paskelbto „Journal of Assisted Reproduction and Genetics“ 2017 m., tema. Tyrėjai paaiškina, kad genetiniai tyrimai parodė, kad vyras ir vaikas dalijosi tik 25 procentais savo DNR – tiek pat, kiek ir dėdė su dukterėčia ar sūnėnu. Visiškai biologiniai tėvai turėtų dalytis 50 procentų savo DNR su savo vaiku. Todėl tyrėjai ėmė spėlioti, ar chimerizmo atvejis klaidina rezultatus.

 

Tetragametinis chimerizmas yra įgimto chimerizmo forma. Ši būklė atsiranda, kai du atskirus kiaušinėlius apvaisina du spermatozoidai. Šios dvi atskiros struktūros toliau „susilieja“ blastocistos ar zigotos stadijoje, todėl išsivysto vienas organizmas su susimaišiusiomis ląstelių linijomis ir efektyviai du DNR rinkiniai skirtingose kūno vietose. Žmonėse chimerizmo buvo rasta anksčiau, tačiau manoma, kad jis yra išskirtinai retas. 2009 m. amerikiečių dainininkė, ištyrusi retą apgamą, atrado, kad turi tetragametinį chimerizmą. Įvertinimai skiriasi, tačiau dauguma šaltinių rodo, kad kol kas užregistruota tik apie 100 tokių atvejų.

Tačiau šis atvejis Vašingtone buvo dar labiau neįprastas, nes vyro negimusio dvynio ląstelės buvo įtrauktos į jo reprodukcines ląsteles, todėl atsirado dviejų skirtingų ląstelių linijų spermatozoidai. Kitaip tariant, kai kurios jo spermos ląstelės buvo „jo“, o kitose buvo jo negimusio dvynio genetinė medžiaga. Atlikę tėvystės testą, jie naudojo tėvo skruosto ląsteles, kuriose buvo rodomi tik jo genų rinkiniai, o ne spermos ląstelėse esantys dvynio genai, todėl buvo gautas neįprastas rezultatas.

 

Vyras su tuo pačia partnere susilaukė antrojo sūnaus. Šį kartą vaikas gimė su tėvo spermos ląstelėmis – tėvystės testai parodė, kad vyras ir antrasis vaikas dalijasi 50 procentų savo DNR. Tai reiškia, kad du vaikai nebuvo techniškai brolis ar sesuo, nes tik apytiksliai turi tik 37,5 proc. bendrų genų (broliai ir seserys turi apie 50 proc. DNR, pusbroliai ir pusseserės - apie 25 proc.).

Apie panašaus atvejo tyrimą buvo paskelbta „New England Journal of Medicine“ dar 2002 m. Karen Keegan ir jos tariamai suaugusiesiems sūnums buvo atlikti DNR tyrimai prieš jai reikalingą inksto transplantaciją, kurie atskleidė, kad ji nebuvo jų biologinė motina. Galų gale buvo nustatyta, kad Keegan turėjo tetragametinį chimerizmą.

Stanfordo universiteto genetikas Barry Starras, tyręs Vašingtono atvejį, įtaria, kad  gali būti daug daugiau chimerizmo atvejų, tačiau dauguma jų lieka nepastebėti ir nerasti, nes nerodo jokių išorinių fizinių požymių. Tačiau atsiradus lengvai prieinamiems DNR tyrimams, tai netrukus gali pasikeisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(1)
(43)

Komentarai ()