Netikėtas atradimas: jei esate jaunesnis ar moteris - dažniau kentėsite nuo COVID-19 vakcinų šalutinio poveikio. Ir štai, kodėl  ()

Žmonės dabar aktyviai skiepijami nuo COVID-19. Tikimasi, kad galbūt tai padės pagaliau užbaigti šią pandemiją. Tačiau tuo pačiu daugybė žmonių praneša apie šalutinį vakcinų poveikį. Panašu, kad moteris dažniau po skiepo kamuoja nemalonūs simptomai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų žmonių imuninė sistema yra skirtinga ir į įvairius dirgiklius ji reaguoja skirtingai. COVID-19 vakcinos irgi yra dirgiklis, todėl tikėtis vienodos reakcijos visiems nebūtų protinga. Kita vertus, panašu, kad kai kurios žmonių grupės jaučia ypatingai nemalonius ar bent jau dažnesnius simptomus.

Apskritai apie šalutinį vakcinų poveikį dažniau praneša jaunesni nei 65 metų žmonės - jie dažniau skundžiasi skausmu dūrio vietoje, galvos skausmu, nuovargiu. Gali būti, kad vyresni žmonės į tokius simptomus nekreipia dėmesio, o gal jų imuninė sistema tiesiog į skiepą reaguoja kitaip. JAV pastebima, kad šalutinis poveikis dažniau kamuoja paskiepytus „Pfizer“ bei „Moderna“ vakcinomis, nes „Johnson & Johnson“ vakcinai pakanka vienos injekcijos.

 

Be to, moterys kenčia stipresnį šalutinį COVID-19 vakcinos poveikį. Mokslininkai dar aiškinasi, kodėl taip yra, bet greičiausiai tai yra susiję su skirtingais fiziologinius procesus kontroliuojančiais hormonais. Testosteronas užgniaužia imuninės sistemos atsako stiprumą, kai estrogenai tik stimuliuoja imuninę sistemą. Taigi, moteriška imuninė sistema aktyviau reaguoja į skiepą.

Tai, beje, nėra naujas pastebėjimas - moterys ir į kitus skiepus sureaguoja stipriau. Gydytojai tai pastebi ir po skiepų nuo poliomielito, tymų, kiaulytės ir net gripo. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras pastebi, kad 79 % pranešimų apie šalutinį COVID-19 vakcinų poveikį atkeliauja iš moterų. Po menopauzės šalutinis poveikis, atrodo, jaučiamas dar stipriau.

 

Beje, stipresnis šalutinis poveikis dažniausiai jaučiamas po antrosios vakcinos dozės. Apie pusė paskiepytųjų jautė šalutinį poveikį po pirmojo dūrio, po antrojo šis rodiklis išaugo iki maždaug 69 %. „Moderna“ vakcina šalutinį poveikį sukelia dažniau nei „Pfizer“ skiepas.

Gydytojai pataria tikėtis šalutinio poveikio simptomų po COVID-19 skiepo. Turėkite vaistų nuo skausmo, neplanuokite kelionių ar sudėtingų darbų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()