Tokiam žingsniui nesiryžo dar jokia pasaulio valstybė: Rusija bandys klonuoti 3000 metų amžiaus skitų karių armiją  ()

Kai dirbate tokį darbą kaip Rusijos gynybos ministras, turėtumėte būti drąsus ir galvoti gerokai plačiau ir originaliau, kad apsaugotumėte savo šalį nuo priešo pažangos. Ir su savo naujausia strategine idėja - klonuoti visą senovės karių armiją - Sergejus Šoigu tikrai žengia didelius žingsnius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusį mėnesį vykusioje Rusijos geografijos draugijos sesijoje artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas Šoigu pasiūlė panaudoti 3 000 metų skitų karių DNR, kad jie galėtų būti atgaivinti. Taip, tikrai.

Pirma, tam tikros aplinkybės: skitų tauta, kilusi iš šių dienų Irano, buvo klajokliai, keliavę po Euraziją 9–2 amžiuje prieš Kristų, kurdami galingą imperiją, kuri išliko kelis šimtmečius, kol galiausiai buvo nugalėta priešų. Prieš du dešimtmečius archeologai atskleidė gerai išsilaikiusius karių palaikus Kurgane, Sibiro Tuvos regione.

Dėl Tuvos padėties pietų Sibire didžioji jos dalis yra amžinasis įšalas. Čia ir yra toji vieta, kur galėtų prasidėti skitų karių sakmė, nes užšalusiame dirvožemyje biologinė medžiaga išsaugoma geriau nei kitų rūšių dirvožemyje. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu tai žino geriau nei bet kas kitas, nes yra kilęs iš Tuvos.

„Žinoma, mes labai norėtume rasti organinių medžiagų ir tikiu, kad jūs suprantate, kas po to bus“, – sakė Šoigu Rusijos geografijos draugijai. „Iš to būtų galima ką nors pagaminti, kaip avytę Dolly. Apskritai tai bus labai įdomu“.

Šoigu subtiliai pasiūlė prieiti prie žmogaus klonavimo proceso. Bet ar tai įmanoma?

 

Iki šiol niekas nėra klonavęs žmogaus. Tačiau mokslininkai sėkmingai atliko atskirų rūšių ląstelių terapinį klonavimą ir kitus specifinius genų redagavimo darbus, ir, žinoma, yra garsių gana sudėtingų gyvūnų klonavimo pavyzdžių. Pavyzdžiui, šių metų pradžioje mokslininkai pirmą kartą klonavo nykstančią JAV rūšį – juodakojį šešką, kurio pirmtakas mirė daugiau nei prieš 30 metų.

Taigi, kodėl žmonės vis dar nėra klonuojami?

Kaltinkite techninę problemą dėl labiausiai paplitusios klonavimo formos, kuri vadinama branduolių perdavimu. Šiame procese somatinės ląstelės (kaip odos ar organo ląstelės, turinčios tam tikrą nustatytą paskirtį organizme) branduolys yra kruopščiai iškeliamas, o šis branduolys nusėda oocito arba kiaušialąstės ląstelėje, kruopščiai pašalinus jos branduolį. Tai tarsi tuščias šablonas, laukiantis, kol pasikeis naujas branduolys.

„Žvelgiant iš techninės perspektyvos, klonuoti žmones ir kitus primatus yra sunkiau nei kitus žinduolius“, – sakoma Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) Nacionalinio žmogaus genomo tyrimų instituto svetainėje:

 

„Viena iš priežasčių yra ta, kad du baltymai, būtini ląstelių dalijimuisi, vadinami verpstės baltymais, yra labai arti primatų kiaušialąsčių chromosomų. Todėl pašalinus kiaušialąstės branduolį, kad atsirastų vietos donoro branduoliui, pašalinami ir verpstės baltymai, trukdantys ląstelių dalijimuisi“.

Galite prisiminti verpstės baltymus iš savo mitozės diagramų dar vidurinės mokyklos biologijos pamokų. Ir nors yra gana lengvas būdas išspręsti šią problemą, tai yra ginčytina tema, kai žmonių klonavimas daugumoje pasaulio šalių yra laikomas tabu. Kai kuriose vietose tai taip pat aiškiai neteisėta.

Įdomu tai, kad JAV nedraudė redaguoti embrionų genus. Tačiau NIH nefinansuoja šios praktikos tyrimų ir tokioms vietoms kaip in-vitro klinikos jokiomis aplinkybėmis negalima daryti jokių maisto ir vaistų administracijos patvirtintų embrionų manipuliacijų.

Šis pavyzdys padeda iliustruoti, kodėl problema yra tokia sudėtinga. Taigi norint priimti įstatymus, susijusius su visišku žmogaus embrionų klonavimu, reikia kruopščios diskusijos, kuri neatmestų tokio terapinio klonavimo.

 

Bet tarkime, kad Rusija ignoruoja bet kokį teisėtumą, vykdydama didelius Šoigu planus. Tokiu atveju mokslininkai turėtų sugalvoti būdą, kaip išimti žmogaus kiaušialąstės branduolį, nepažeidžiant ląstelės.

Mokslininkai klonavo tam tikras beždžiones, todėl primatai bent hipotetiškai gali būti klonuojami, nepaisant verpstės baltymų. Tačiau net ir be primatų klonų sėkmės lygis yra labai žemas – avies Dolly tyrimų grupei prireikė 277 bandymų gauti perspektyvų embrioną.

O kas, jeigu visa tai puikiai pavyktų? Na, skitai buvo galingi kariai ir gabūs raiteliai, tačiau mokslininkai – arba Kremlius – turėtų atidžiai stebėti klonuoto kario kūdikio versiją dėl ligų ir kitų vaikystės problemų. Kas užaugins šiuos vaikus? Kas bus teisiškai atsakingas už jų gerovę?

Šoigu gali įsivaizduoti būsimas itin pajėgių kovotojų lenktynes, bet... iki to dar mažiausiai 20 metų. Be to, žvelgiant į visa tai su šypsena, skitų kariai neturėjo santechnikos, o ką jau kalbėti apie išmaniuosius telefonus. Tai jiems bus visiškai naujas pasaulis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(20)
(4)

Komentarai ()