Griuvo Galapagų ikona: žymioji Darvino arka subyrėjo į Ramiojo vandenyno vandenis (Video)  ()

Ekvadoro Galapagų salyne, šalia Darvino salos, nebeliko arkos formos uolos – natūraliai susiformavęs „tiltas“ subyrėjo į Ramiojo vandenyno vandenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot Galapagų aplinkos apsaugos ministerijos, Darvino arka griuvo dėl natūralios erozijos. Išplatintose nuotraukose matyti, kad liko stovėti tik dvi stačios uolų kolonos – nebėra natūralaus „tilto“ tarp jų, kuris virš bangų buvo iškilęs 18 metrų.

Ši arka yra populiari nardymo vieta – prie jos po vandeniu galima pamatyti jūros vėžlių, bangininių ryklių, delfinų, rajų. „Scuba Diver Life“ svetainėje rašoma, kad grupelė turistų iš laivo matė ir pačią arkos griūtį. Nė vienas nardytojas nenukentėjo.

Žymioji uola buvo pavadinta britų mokslininko Charleso Darwino garbei, kuris salą aplankė 1835 m. Galapagų kikilių stebėjimas jam padėjo ir išvystyti evoliucijos teoriją.

 

UNESCO šią teritoriją dar 1978 m. paskelbė pasaulio gamtos paveldo zona. Galapagų salyne iš viso yra 234 salos ir uolos, čia veši unikali flora, gyvena niekur kitur pasaulyje nesutinkami gyvūnai. Žmonėms leidžiama gyventi tik keturiose salose, dabar skaičiuojama apie 30 tūkst. gyventojų.

 

Praėjusiais metais patariamasis UNESCO organas „International Union for the Conservation of Nature“ (IUCN) išreiškė nerimą dėl didelio skaičiaus žvejybos laivų, kurie gaudo žuvis netolo Galapagų salų.

2017 m. gamta pasiglemžė panašios formos uolą – vieną lankomiausių Maltos objektų. Gozo salos pasididžiavimas – Žydrasis langas – sugriuvo audros metu.

Praėjusiais metais uola griuvo ir Puerto Rike. Serija stiprių žemės drebėjimų privertė subyrėti žymiąją „Punta Ventana“ – populiarią salos uolą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()