Mokslininkų ataskaita nieko gero nežada: per ateinančius metus pasaulis įkais dar labiau - nenumaldomai artėjame prie negrįžtamos ribos  (13)

Pasaulio meteorologijos organizacijos (WMO) paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad pagrindinė pasaulio temperatūros riba bus pasiekta per penkerius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Analizė grindžiama Jungtinės Karalystės meteorologijos tarnybos ir 10 šalių, įskaitant JAV ir Kiniją, klimato tyrėjų atliktu tyrimu. Jo duomenimis, vyrauja 40 proc. tikimybė, kad iki 2025 m. bent vieni metai bus 1,5 °C karštesni nei ikipramoninio laikotarpio.

Apskaičiuota, kad pastarąjį dešimtmetį tikimybė, jog kuriais nors metais bus pasiekta 1,5 °C riba, buvo tik 20 proc. Naujausiais duomenimis, ši rizika siekia 40 proc.

Paryžiaus susitarime nustatytas tikslas neleisti vidutinei pasaulio temperatūrai pakilti daugiau kaip 2 °C ir stengtis neviršyti 1,5 °C .

Meteorologijos tarnybos vyresnysis mokslininkas Leonas Hermansonas „BBC News“ sakė, kad palyginus prognozuojamą temperatūrą su 1980–1900 m. temperatūra, akivaizdu, kad ji sparčiai kyla.

 

„Tai reiškia, kad artėjame prie 1,5 °C – dar nesame pasiekę šios ribos, bet jau artėjame“, – sakė jis. „Laiko imtis ryžtingų veiksmų, kurių mums reikia dabar, lieka vis mažiau.“

Riba peržengta negrįžtamai

Natūralus kintamumas lems, kad keleri ateinantys metai gali būti šiek tiek vėsesni, be to, gali praeiti dar dešimtmetis, du ar daugiau, kol 1,5 °C riba bus peržengta visam laikui.

Pasak daktaro Joeri Rogelj, Londono imperatoriškojo koledžo tyrimų direktoriaus, „Met Office pranešime nurodytos 1,5 °C nereikėtų painioti su Paryžiaus susitarime numatyta 1,5 °C riba“.

„Paryžiaus tikslai susiję su visuotiniu atšilimu, t. y. mūsų planetos temperatūros padidėjimu, kai išlyginame kasmetinius svyravimus“, – paaiškino jis.

 

„Todėl vieni metai, kai pasiekiama 1,5 °C , nereiškia, kad Paryžiaus ribos yra pažeistos, tačiau vis dėlto tai yra labai bloga žinia, nes dar kartą parodo, kad iki šiol imtasi visiškai nepakankamų veiksmų klimato kaitai pažaboti.“

2018 m. JT klimato ekspertų grupės parengtoje svarbioje ataskaitoje pabrėžta, kad klimato kaitos poveikis yra daug skaudesnis, kai klimato kaita padidėja daugiau nei 1,5 °C .

Šiuo metu prognozės rodo, kad net ir atsižvelgiant į neseniai prisiimtus įsipareigojimus mažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, pasaulio temperatūra gali pakilti per 3 °C .

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(5)
(1)

Komentarai (13)