Po šio „Facebook“ sprendimo - diskusijos ir vėl užsiliepsnos: socialinis tinklas nebešalins šią COVID-19 kilimo hipotezę platinančių įrašų  (1)

Kai 2019 metų pabaigoje COVID-19 po truputį pradėjo kelti nerimą tarptautinei bendruomenei, buvo garsiai kalbama apie galimybę, jog šis virusas buvo netyčia paleistas iš vienos Uhano laboratorijos. Šiame mieste Kinijoje yra centras, kuriame tiriami koronavirusai. Tačiau vėliau ši hipotezė buvo paneigta ir nustumta į šalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar prisimenate, kokio pasipriešinimo sulaukdavo žmogus, pavadinęs SARS-CoV-2 Uhano virusu? Tai, beje, ypač nepatikdavo Kinijos pareigūnams, kurie Uhaną laikė ligos paveiktu miestu, o ne jos kilmės vieta. „Facebook“ netrukus uždraudė teorijas apie SARS-CoV-2 atsiradimą Uhano laboratorijoje. Dabar tas draudimas nebegalioja.

Kas pasikeitė? Na, įtarimai, kuriuos visada kurstė keistas Kinijos elgesys, kai kalba pasisukdavo link Uhano laboratorijų, sustiprėjo po to, kai „Wall Street Journal“ paskelbė, kad trys Uhano Virusologijos instituto mokslininkai dar prieš epidemijos pradžią 2019 metais susirgo panašia liga į COVID-19. Joe Bidenas nurodė išsamiai išnagrinėti laboratorinės kilmės teoriją.

 

JAV Žvalgybos agentūrų bendruomenė tiria dvi versijas. Pirmoji teigia, kad COVID-19 išplito po žmogaus kontakto su sergančiu gyvūnu. Antroji - virusas tyčia arba netyčia paspruko iš laboratorijos. Kol kas manoma, kad pirmoji versija yra labiau tikėtina. Dėl to „Facebook“ ilgą laiką šalino įrašus, tvirtinančius, kad SARS-CoV-2 tikrai išplito iš laboratorijos. Tokie pareiškimai buvo laikomi pavojingais ir galimai skatinančiais nereikalingas įtampas.

 

Dabar to nebelieka. Neapykantą ir akivaizdžius melus platinantys įrašai ir toliau šalinami, bet laboratorinės kilmės versija bent jau „Facebook“ erdvėje tampa normaliu ir leistinu diskusijų objektu. Kol tyrimai Kinijoje yra sudėtingas klausimas, „Facebook“ vėl užsiliepsnos tomis diskusijomis, kuriose tiesa tikriausiai nepaaiškės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(6)
(-1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: