Nutiko tai, kas buvo neišvengiama – kosminė šiukšlė pataikė į Tarptautinę kosminę stotį  ()

Nutiko tai, kas buvo neišvengiama. Kosminė šiukšlė – per maža, kad ją būtų galima pastebėti iš anksto – pataikė į dalį Tarptautinės kosminės stoties ir apgadino dalį robotinės rankos „Canadarm2“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prietaisas vis dar veikia, tačiau šiukšlė prakiurdė terminę dangą ir pažeidė po ja esančią rankos strėlę. Tai – priminimas, kad kosminės šiukšlės žemojoje Žemės orbitoje yra tiksinti bomba.

Akivaizdu, kad viso pasaulio kosmoso agentūros žino apie kosminių šiukšlių problemą. Kad palydovai ir TKS išvengtų susidūrimų, žemoje Žemės orbitoje yra stebimi daugiau nei 23 000 fragmentų – tačiau jie visi apelsino dydžio ar didesni.

O bet ką, kas yra mažesnio dydžio, nebeįmanoma pastebėti – tačiau skriejimas orbitiniu greičiu vis tiek gali padaryti reikšmingą žalą, įskaitant ir metalinių plokščių pamušimą.

Kanados kosminės agentūros sukurta „Canadarm2“, oficialiai žinoma kaip Kosminės stoties nuotolinio manipuliatoriaus sistema (SSRMS), kosminėje stotyje veikia jau 20 metų. Tai kelis „sąnarius“ turintis iš titano pagamintas robotas, kuris gali padėti manevruoti objektus už TKS ribų – įskaitant atvykstančias ar išvykstančias kapsules, šatlus, o taip pat atlikti ir stoties išorinę priežiūrą.

 

Neaišku, kada tiksliai įvyko susidūrimas. Pirmą kartą žala pastebėta gegužės 12 d., atliekant įprastą apžiūrą. NASA ir CSA (Kanados kosmoso agentūra) suvienijo pajėgas, kad užfiksuotų išsamius vaizdus ir įvertintų žalą.

„Nepaisant smūgio, atliekamos analizės rezultatai rodo, kad robotinės rankos veikimas išlieka nepakitęs, – savo tinklaraščio įraše rašė CSA. – Žala apima tik nedidelę dalį rankos strėlės ir šiluminės dangos, tad „Canadarm2“ ir toliau vykdo visas suplanuotas operacijas“.

Ir nors atrodo, kad TKS šįkart pasisekė, kosminių šiukšlių problema, atrodo, vis didėja. Praėjusiais metais TKS turėjo tris kartus atlikti manevrus, kad būtų išvengta susidūrimų su kosminėmis šiukšlėmis, skriejančiomis maždaug 400 kilometrų aukštyje virš Žemės.

 

„Jei norime ir toliau gauti naudą iš mokslo, technologijų ir duomenų, kuriuos teikia kosminė erdvė, būtina siekti, kad erdvėlaivių projektavimo ir operacijų metu būtų geriau laikomasi esamų kosminių šiukšlių mažinimo gairių, – pernai sakė ESA Kosminių šiukšlių skyriaus vadovas Timas Floreris. – Tai būtina norint tvariai naudotis kosmine erdve“.

CSA teigė, kad robotinės operacijos ISS naudojant „Canadarm2“ artimiausiu metu bus tęsiamos, kaip ir planuota. Tačiau abi kosmoso agentūros ir toliau kaups duomenis, kad galėtų atlikti įvykio analizę – kad suprastų, kaip viskas įvyko ir galėtų įvertinti būsimą riziką.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: