Pribloškiantis radinys Didžiojoje Britanijoje: namą statę darbininkai atkasė geležine grandine surakintą žmogaus skeletą  ()

Didžiojoje Britanijoje rastas skeletas, kuris ties čiurnomis buvo surakintas geležine grandine, gali būti šioje šalyje klestėjusios romėnų vergijos įrodymas, sako ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skeletas buvo rastas palaidotas viename griovyje Didžiajame Kastertone, Ratlando grafystėje. Jį aptiko statybininkai, ketinę praplėsti vieną namą, rašo bbc.com.

Archeologai teigia, kad tai pirmieji ano laikmečio žmogaus palaikai, rasti su tokios formos pančiais.

Tirdami šiuos griaučius, jie šį radinį pavadino „tarptautiškai reikšmingu“.

2015 metais rastus suaugusio vyro griaučius „atidengė, įamžino ir išanalizavo“ archeologai iš Londono archeologijos muziejaus (Museum of London Archaeology, MOLA).

Pirmadienį, birželio 7 dieną, jie savo tyrimų rezultatus paskelbė žurnale „Britannia“.

Lesteršyro policijos tyrimai radioanglies metodu parodė, kad šie palaikai yra iš 427 – 226 metų prieš mūsų erą, sakė komanda.

Pasak MOLA, skeleto tyrinėjimai rodo, kad šio vyro gyvenimas buvo fiziškai sunkus ir kupinas „perteklinės ar pasikartojančios fizinės veiklos“.

 

„Keista“ laidojimo poza leidžia manyti, kad jis buvo palaidotas neoficialiai griovyje, o ne deramoje kapavietėje, „veikiausiai sąmoningai siekiant jį atskirti ar išskirti“ nuo tų žmonių, kurie buvo laidojami romėnų kapinėse vos už 60 m.

Tačiau archeologams nepavyko atsakyti į klausimą, kas jis buvo ir kodėl jis buvo surakintas.

„Atsitiktinis pavergto asmens palaikų atradimas Didžiajame Kastertone mums primena, kad nors identifikuoti vergų palaikus dažnai būna sudėtinga, nekyla abejonių, kad romėnų periodu Didžiojoje Britanijoje jų tikrai buvo“, – sakė archeologas Chrisas Chinnockas.

„Tačiau klausimai, kuriuos mes mėginame atsakyti iš archeologinių liekanų, gali ir turėtų pripažinti tą vaidmenį, kurį vergovė atliko istorijoje“.

„Diskomfortas, skausmas ir stigmos“

Muziejus nurodo, kad vergovė Romos imperijos laikais buvo paplitęs reiškinys, ir geležiniai pančiai – vienas iš akivaizdžiausių vergovės artefaktų – buvo rasti daugelyje archeologinių vietovių Romos imperijos teritorijoje.

 

Tačiau muziejus pažymi, kad tokios grandinės kartu su žmogaus palaikais randamos „labai retai“, ir tai buvo pirmas kartas, kai Didžiosios Britanijos romėnų laikmečio griaučiai buvo rasti surakinti ties čiurnomis grandine su užraktu.

„Tų laikų gyviesiems tokie pančiai buvo tiek įkalinimo forma, tiek bausmės metodas – diskomforto, skausmo ir stigmos šaltinis, palikdavęs randus netgi po to, kai juos nuimdavo“, – sakė MOLA radinių specialistas Michaelas Marshallas.

„Tačiau kapavietėje rasta grandinė gali liudyti, kad ji turėjo demonstruoti galią ne tik gyviems, bet ir mirusiems žmonėms. Tai užuomina, jog kažkokios simbolinės įkalinimo ir vergovės pasekmės galėjo tęstis net ir po mirties“.

Vienas MOLA atstovas spaudai pridūrė: „Šių palaikų tapatybės mes niekada tiksliai nesužinosime, tačiau žvelgiant bendrai, įrodymų visuma leidžia teigti, kad tai yra iki šiol labiausiai įtikinantis romėnų vergo pavyzdys Didžiojoje Britanijoje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(4)
(-1)

Komentarai ()