Mokslininkai įspėja Jungtinę Karalystę: šis reiškinys šalį paveiks labiau nei manyta, o pasirengimo lygis dar blogesnis nei prieš 5 metus  ()

Nepriklausomo klimato kaitos komiteto (CCC) ataskaitoje prognozuojama, kad klimato atšilimas JK paveiks labiau, nei manyta iš pradžių. Tuo tarpu vyriausybės patarėjai teigia, kad Jungtinė Karalystė yra nepasirengusi kovoti su klimato kaitos sukeltais pokyčiais šalies mastu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ataskaitoje įspėjama, kad gali padažnėti karščio bangos, ypač didžiuosiuose miestuose, ir intensyviau lyti, o didžiojoje JK dalyje padidėti potvynių pavojus. Taip pat daroma prielaida, kad namai, infrastruktūra ir paslaugos turi būti atsparūs potvyniams, karščiui ir drėgnoms naktims.

Autoriai įspėja, kad visuotinis atšilimas per trumpą laiką gali sukelti dešimtis milijardų svarų sterlingų siekiančią žalą, ir sako esantys nusivylę, kad vyriausybė nesiima jokių veiksmų.

Nepriklausoma ekspertų grupė, įsteigta teikti vyriausybei patarimus dėl klimato krizės, teigia, kad Jungtinė Karalystė yra dar blogiau pasirengusi nei prieš penkerius metus, kai buvo parengta paskutinė ataskaita apie klimato kaitos keliamą riziką.

CCC prisitaikymo pakomitečio pirmininkė Kathryn Brown portalui BBC komentavo, kad ministrus nuo veiksmų atgraso pradinės infrastruktūros apsaugos išlaidos. Taip yra dėl to, kad kartais nauda pastebima tik po kelerių metų. „Jie mano, kad pokyčius galima atidėti rytdienai, - sakė ji, - Tačiau dabar atėjo laikas imtis skubių veiksmų.“

Štai, ką CCC teigimu, vyriausybė turi padaryti, kad geriau pasirengtų klimato kaitos poveikiui:

 

Pastatai

Reikia apšiltinti pastatus, kad būtų taupomas išmetamųjų teršalų kiekis, tačiau perkaitimas kelia mirtiną pavojų, ypač daugiabučiuose. Vyriausybė turi priversti butų savininkus pagerinti vėsinimą, o ministrai turi užtikrinti, kad visi nauji namai būtų statomi atsižvelgiant į karštesnį klimatą.

Gamta

Jungtinės Karalystės gamtos būklė jau kurį laiką prastėja, o buveinių nykimas yra vienas iš veiksnių, lemiančių augalų ir gyvūnų rūšių nykimą. Dėl klimato kaitos padėtis dar labiau pablogės.

Ataskaitoje teigiama, kad trys ketvirtadaliai rūšių iki šimtmečio pabaigos gali patirti sunkumų. Tuo tarpu durpynai šiuo metu padeda mažinti klimato kaitos poveikį, nes sugeria iš atmosferos anglies dioksidą. Tačiau jei pasaulis ir toliau šils tokiu tempu, durpynai gali išdžiūti ir į orą gali pradėti išsiskirti juose sukaupta anglis.

Tiekimo grandinės

Klimato kaita darys spaudimą mūsų vis labiau susietam pasauliui, o jos padariniai gali mus nustebinti. Pavyzdžiui, maždaug prieš 10 metų dėl potvynio Tailande visame pasaulyje pritrūko kompiuterių kietųjų diskų.

 

Dėl kylančios temperatūros kils pavojus maisto, vaistų, prekių ir paslaugų tiekimo grandinėms. Ataskaitoje teigiama, kad įmonės turi būti įpareigotos teikti visuomenei informaciją apie jų tiekimo grandinėms kylančias grėsmes.

Elektros tinklai

Jungtinei Karalystei pereinant prie mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių technologijų ekonomikos, reikės daugiau elektros energijos šildymui, apšvietimui ir transporto priemonėms. Taigi elektros energijos tiekimo nutraukimas dėl ekstremalių oro sąlygų šaliai pakenks labiau.

Vienas iš nesenų pavyzdžių - 2019 m. rugpjūčio mėn. dėl žaibo iškrovos visoje Anglijoje nutrūko elektros energijos tiekimas ir žmonės įstrigo traukiniuose.

Komitetas teigia, kad šiltėjantis klimatas suteiks Jungtinei Karalystei tam tikrų galimybių, pavyzdžiui, galimybę auginti įvairias kultūras, ilgesnį vegetacijos sezoną, kuris bus naudingas ūkininkams, ir mažiau mirčių žiemą nuo šalčio. Tačiau, pasak komiteto, šias galimybes gerokai nusveria rizika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()