„Nematomas“ auksas – mokslininkai išsiaiškino, kad „kvailių auksas“ ne toks jau kvailas  ()

Curtin universiteto tyrimas pirite, plačiau žinomame kaip „kvailių auksas“ aptiko šiek tiek aukso, ir tai gali reikšti, kad šis mineralas gerokai vertingesnis, nei būtų galima tikėtis iš užgaulaus pavadinimo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-29 „Nematomas“ auksas – mokslininkai išsiaiškino, kad „kvailių auksas“ ne toks jau kvailas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geology žurnale publikuotame straipsnyje, kuris yra Vakarų Australijos universiteto ir Kinijos geomokslų universtiteto sandarbis, pateikiama išsami analizė padeda geriau suprasti mineraloginę pirite įkalinto aukso lokaciją, kas gali padėti sukurti draugiškesnius aplinkai aukso išgavimo metodus.

Tyrimo vadovas Dr. Denis Fougerouse iš Curtino Žemės ir planetologijos mokyklos sakė, kad šis naujas „nematomo“ aukso tipas anksčiau nebuvo žinomas ir jį stebėti įmanoma tik naudojant atominį zondą.

„Naujų aukso telkinių pasaulyje atrandama vis mažiau, rūdos kokybė prastėja, o brangiojo metalo vertė auga,“ sakė Dr. Fougerouse.

„Anksčiau aukso ieškotojai rasdavo auksą pirite nanodalelių, ar pirito ir aukso lydinių pavidalu, bet atradome, kad auksas gali būti ir nanometrų mastelio kristalų defektuose, o tai jau visai naujas „nematomo aukso“ tipas.

„Kuo labiau deformuotas kristalas, tuo daugiau aukso tuose defektuose užrakinta. Auksas laikosi nanometrų mastelio defektuose, vadinamose dislokacijose – šimtą tūkstančių kartų mažesnėse už žmogaus plauko storį – tad, norint jį pastebėti, reikia naudoti specialią techniką, vadinamą atominio zondo tomografiją.“

Dr. Fougerouse pažymėjo, kad komanda taip pat panagrinėjo aukso išskyrimo metodus ir būdus išgauti įkalintą auksą mažiau aplinkai kenkiančiais būdais.

„Bendrai, auksas išskiriamas slėginės oksidacijos technika (primena virimą), bet tokiam procesui reikia daug energijos. Norėjome pažvelgti į ekologiškesnius išskyrimo būdus,“ sakė Dr. Fougerouse.

 

„Panagrinėjome selektyvaus išplovimo procesą, naudojant skystį, selektyviai ištirpdantį pirite esantį auksą. Dislokacijos ne tik įkalina auksą, bet ir veikia kaip skysčio kanalai, kuriais auksas gali būti „išskalaujamas“, nepaveikiant viso pirito.”


scitechdaily.com

Nuoroda: „A new kind of invisible gold in pyrite hosted in deformation-related dislocations“ by Denis Fougerouse; Steven M. Reddy; Mark Aylmore; Lin Yang; Paul Guagliardo; David W. Saxey; William D. A. Rickard and Nicholas Timms, 24 June 2021, Geology.
DOI: 10.1130/G49028.1

 

The study is supported by the Australian Research Council and the Science and Industry Endowment Fund. Dr. Fougerouse is affiliated with The Institute for Geoscience Research (TIGeR), Curtin’s flagship Earth Sciences research institute.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()