Šalis, kurioje piramidžių yra daugiau nei Egipte: šios šalies piramidės stipriai skiriasi nuo Egipto statinių (Video)  ()

Piramidės žmonėms dažniausiai kelia asociacijas su Egiptu ir garsiosios Gizos piramidės yra vienas didžiausių turistų traukos objektų šioje šalyje. Tačiau Egiptas nėra daugiausiai piramidžių turinti valstybė pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už Egiptą daugiau piramidžių turi... Sudanas.

Tiesa, Sudano piramidės yra statesnės ir mažesnės nei Egipto. Nilo slėnio vietovėje, žinomoje kaip Nubija, esančioje šiandieninio Sudano teritorijoje, senovėje buvo įsikūrusios net trys kušitų karalystės. Pirmoji savo sostinę turėjo Kermoje (2600 – 1520 m. pr.m.e). Antroji buvo įsikūrusi Napatoje (1000 – 300 m. pr.m.e.). Trečioji karalystė buvo įkurta Meroė (300 m. pr. Kr. – 300 m.). Kerma buvo pirmoji Nubijos centralizuota valstija su vietine savitos formos architektūra ir laidojimo papročiais.

Piramidės Nubijoje buvo pastatytos žymiai vėliau, todėl Senovės Egipto piramidės yra žinomesnės. Piramidės Sudane naujaisiais laikais buvo dažnai plėšiamos, dėl ko jos prarado savo vertę.

Didžiausia Nubijos piramidžių vietovė yra Meroė, tarp penkto ir šešto Nilo krioklių, maždaug 100 kilometrų į šiaurę nuo Chartumo. Meroitų valdymo laikotarpiu čia buvo palaidota daugiau nei 40 karalių ir karalienių.

Fizinės Nubijos piramidžių proporcijos stipriai skiriasi nuo Egipto statinių. Jos yra pastatytos iš laiptais horizontaliai sudėtų akmens blokų, o jų aukštis siekia nuo 6 iki 30 metrų, tačiau jų pamatas yra gana mažo pločio, kuris dažniausiai siekia tik apie 8 metrus, todėl šios piramidės yra aukštos ir siauros. Palyginimui, panašaus aukščio Egipto piramidės turi bent 5 kartus platesnius pamatus.

 

Dauguma jų taip pat turi aukojimui skirtas šventyklas, pasižyminčias kušitų laikotarpio bruožais.

Šiandien išlikę yra apie 200 Egipto piramidžių ir apie 2000 kušitų piramidžių. Egipto piramidės žymiai senesnės ir žymiai didesnės (Kufu piramidė buvo aukščiausia žmogaus pastatytas statinys iki tol, kol nebuvo pastatyta Kelno katedra (pradėta statyti 1248 m., bet užbaigta tik 1880 m.), visiškai kitokio masto.

Kušitų piramidės rodo ryšį tarp Egipto ir Afrikos civilizacijų – dvišalių mainų, žmonių judėjimo, taip pat žinių judėjimo ryšį.

 

Kušitų karalystės sunyko dėl įvairių karų ir užplūdusių naujų žmonių. Meroė, Nubija ir piramidės buvo puldinėjamos vos tik padidėjus karalysčių nestabilumui (be to, piramidės rodo, kur yra paslėpti vertingi dalykai, panašiai, kaip plėšiant bankus plėšikai žino, kad juose yra daug pinigų).

Egipto piramidės sulaukia daugiau dėmesio dėl to, kad Egiptą buvo užkariavusios Graikija, Roma ir galiausiai Britanija. Tuo tarpu viršutinis Nilas nebuvo tiesiogiai pasiekiamas per Viduržemio jūrą, o galiausiai buvo visiškai atkirstas islamiškų užkariavimų metu VII amžiuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()