Jeilio universiteto mokslininkai: net ir viena psilocibino dozė stimuliuoja naujų neuronų jungčių augimą  (29)

Mokslininkai užfiksavo, kad netgi viena psichodeliko dozė sukelia greitą ir ilgalaikį rezultatą. Jau daug metų tiriamos psilocibino galimybės gydyti depresiją, tačiau mokslininkai ligšiol nežino visų pagerėjimą sukeliančių mechanizmų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinia, lėtinis stresas ir depresija mažina galvos smegenų neuronų jungčių skaičių. Jeilio universiteto mokslininkai nutarė pabandyti dėl nuolatinio streso prarastų neuronų jungčių susidarymą stimuliuoti psilocibinu. Ankstesni bandymai rodė, kad psilocibino kombinacija su ketaminu silpnina depresijos simptomus.

Naujame priešklinikinių eksperimentų etape jie suleisdavo vienkartinę psilocibino pelėms ir stebėjo, kaip tai veikia smegenų darbą.

Psilocibinas sukėlė greitą ir ilgai trukusį tarpneuroninių ryšių sustiprėjimą.

Jau per pirmą parą mokslininkai užfiksavo neuronų ataugų, užtikrinančių informacijos mainus tarp neuronų – dendritų – kiekio ir matmenų padidėjimą. Naujų neuroninių ryšių padaugėjo ir jų kokybė pagerėjo 10%.

Taip pat pagerėjo graužikų elgsena ir užfiksuotas didesnis neurotransmiterių aktyvumas. Efektas buvo ilgas: pokyčiai išliko visą gyvūnų stebėjimo mėnesį.

„Buvo nuostabu regėti tokius atsparius pokyčius vos po vienos psilocibino dozės. Šiuos struktūrinius pokyčius smegenys gali panaudoti saugoti naujas patirtis“, — pakomentavo darbo autorius Alex Kwan.

Gautos išvados patvirtina daugelį ankstesnių klinikinių psilocibino tyrimų. Neseniai britų mokslininkai dar kartą pademonstravo, kad jis geriau už antidepresantus susitvarko su sunkia depresijos forma. Pasak jų, gauti rezultatai turėtų paskatinti leisti naudoti šias medžiagas klinikinėje praktikoje.


hightech.plus

(72)
(2)
(70)

Komentarai (29)