Lietuvoje pakeista tvarka, kokie medžiai bus laikomi pavojingi elektros linijoms: sumažės elektros dingimų?  ()

Du trečdalius elektros tiekimo sutrikimų sukelia gamtos stichijų audros, škvalo, apšalo, šlapdribos, snygio – metu virstantys miško medžiai. Tokių sutrikimų, kai virstantys medžiai nutraukia elektros oro linijas, nuo šiol turėtų būti mažiau: energetikos ministras Dainius Kreivys pasirašė įsakymą, kuriuo numatoma paprastesnė elektros tinklų apsaugos zonos priežiūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši nauja tvarka leis užtikrinti, kad stichinių gamtos reiškinių metu virstantys miško medžiai nenutrauktų elektros oro linijų laidų - tai sumažins elektros tiekimo sutrikimų skaičių, ypač atokesnėse, vietose gyvenantiems žmonėms.

„Siekiame užtikrinti patikimą ir stabilų elektros tiekimą gyventojams bet kokiomis sąlygomis. Tam ne tik paprastiname elektros oro linijų apsaugos zonos priežiūrą, bet ir planuojame kompleksiškai atnaujinti dažniausiai atsijungiančias elektros oro linijas bei  įrengti elektros kabelių požemines linijas“, - sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Naujoji tvarka numato, jog elektros tinklams pavojų keliančiu medžiu nuo šiol bus laikomas net tik pažeistas miško medis, kuris auga elektros tinklų apsaugos zonoje, bet ir medis, kuris yra aukštesnis už atstumą nuo medžio iki elektros tinklų ir virsdamas gali pažeisti elektros oro liniją bei sutrikdyti tinklų veiklą. Naujai išaugę žėliniai, kurie gali sukelti pavojų ateityje bei elektros tinklų apsaugos zonoje esantys aukšti medžiai, kurie virsdami galėtų nutraukti elektros  oro linijas, galės būti pašalinami.

 

Šiuos priežiūros darbus atlikti galės elektros perdavimo sistemų ir skirstomųjų tinklų operatorius, suderinęs su valstybinio miško valdytoju ar privataus miško savininku.. Apie atliktus darbus per 5 dienas turės būti informuotas valstybinio miško valdytojas ar privataus miško savininkas, kuris ir priims sprendimą dėl medienos panaudojimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()