Mokslininkai pirmą kartą aptiko besiformuojantį egzomėnulį: tokiu būdu susiformavo didieji Jupiterio ir Saturno palydovai (Foto, Video)  ()

Planetos formuojasi protoplanetiniuose dulkių ir dujų diskuose, kurie supa jaunas žvaigždes. Bent kai kurie didžiųjų planetų palydovai formuojasi analogiškai – diskuose, kurie supa jaunas planetas. Neabejojama, kad taip susiformavo bent jau didieji Jupiterio ir Saturno palydovai, galimai ir Urano bei Neptūno (kai kurie mažieji palydovai tikrai buvo pagauti vėliau).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pirmą kartą aptiktas toks aplinkplanetinis diskas. Atradimas padarytas stebint sistemą PDS 70, kurios žvaigždė šiek tiek mažesnė už Saulę, o amžius – vos penki su trupučiu milijono metų. Palyginimui, Saulės amžius yra arti penkių milijardų metų.

PDS 70 turi dvi planetas, b ir c, ir aiškų protoplanetinį diską. Nauji stebėjimų duomenys rodo, kad PDS 70c supa diskas, kurio spindulys neviršija 1,2 astronominio vieneto (vidutinio atstumo tarp Saulės ir Žemės). Būtent toks turėtų būti maksimalus įmanomas disko spindulys aplink šią planetą – toliau esančią medžiagą žvaigždės gravitacija nutemptų šalin.

 

Aplinkplanetinis diskas aiškiai skiriasi nuo aplinkžvaigždinio. Disko masę įvertinti kol kas sunku, tačiau vien dulkių jame gali būti apie 3% Žemės masės.

 

Tolesni stebėjimai, taip pat nauji, dar aukštesnę erdvinę raišką pasiekiantys teleskopai, turėtų padėti geriau suprasti šios sistemos struktūrą ir medžiagos judėjimą tarp visų komponentų.

Tyrimo rezultatai publikuojami The Astrophysical Journal Letters.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: