Mokslininkai atsakė: kaip vynas, alus ir sidras veikia jūsų širdį?  ()

Prieširdžių virpėjimas didina insulto, širdies nepakankamumo ir kitų su širdimi susijusių sveikatos sutrikimų riziką, o šio reiškinio atsiradimui įtakos turi alkoholis. Tačiau ne visas alkoholis vienodai kankina jūsų širdį. Adelaidės universiteto mokslininkai nustatė, kad saikingas alkoholio vartojimas, vengiant alaus ir sidro, sveikatai yra mažiau rizikingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

6 stiklinių taisyklė

Pats prieširdžių virpėjimas nėra mirtinas, tačiau jis susijęs su mirtinomis ligomis, tokiomis kaip širdies priepuoliai ir insultas. Jei jaučiate širdies plakimą, dusulį ir silpnumą, turėtumėte pasitikrinti – tikėtina, kad sergate. Vienas iš būdų sau padėti – atsisakyti visų alkoholinių gėrimų, nors kol kas dar nėra visiškai aišku, ar nedidelio kiekio alkoholio vartojimas taip pat didina riziką susirgti širdies liga.

Mokslininkai nusprendė tai išsiaiškinti. Jie išanalizavo didžiulį JK Biobanko duomenų fondą, kuriame sukaupta informacija apie pusę milijono JK savanorių. Mokslininkai atkreipė dėmesį į informaciją apie alkoholio vartojimą bei širdies sveikatą, bandydami išsiaiškinti, ar yra ryšys. Jie nustatė, kad per savaitę suvartojant mažiau nei šešis australietiško standarto alkoholinius gėrimus, neatrodo, kad padidėtų prieširdžių virpėjimo rizika. Žinoma, nebent jau sergate – tuomet gali tekti pagalvoti apie visišką alkoholio atsisakymą.

Mažiau nei šešios taurės per savaitę nėra didelis kiekis. Kita vertus, akivaizdu, kad šiek tiek pasilinksminti nėra draudžiama. Šiuo atžvilgiu mokslininkai nenustatė skirtumų tarp vyrų ir moterų – ir vieni, ir kiti neturėtų išgerti daugiau nei šešias stiklines per savaitę. Tačiau jiems gali tekti iš naujo apsvarstyti savo gėrimų pasirinkimą.

 

Mokslininkai nustatė, kad alaus ir sidro vartojimas buvo susijęs su didesne prieširdžių virpėjimo rizika, palyginti su raudonojo ir baltojo vyno vartojimu. Vynas paprastai yra stipresnis gėrimas nei alus ar sidras, tačiau atrodo, kad jame esantys junginiai ne taip kenkia širdžiai.

Žmonės nevengia gerti. Tai nėra geras įprotis – toli gražu ne. Tačiau nepanašu, kad ši mūsų kultūros dalis išnyks per ateinančias kartas. Tiesiog reikia išmokti tai daryti saikingai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(9)
(5)

Komentarai ()