NASA sukūrė naują interaktyvų internetinį vizualizavimo įrankį, parodantį kaip keisis jūros lygis ateityje – pavaizduota ir Klaipėda: tendencijos nedžiuginančios (Foto, Video)  (4)

Naujas NASA internetinis vizualizavimo įrankis leis kiekvienam pamatyti, kaip per ateinančius dešimtmečius jūros lygis atrodys bet kurioje pasaulio vietoje – tarp jų ir Klaipėdoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA jūros lygio pokyčių komanda sukūrė jūros lygio prognozavimo įrankį, kuris leidžia visuomenei lengvai gauti išsamius tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) duomenis apie būsimą jūros lygio kilimą.

Pasirinkite žemėlapio sluoksnį, spustelėkite žemėlapyje bet kurioje pasaulio vandenyno ir pakrantės vietoje ir pasirinkite bet kurį dešimtmetį nuo 2020 iki 2150 m.: įrankis pateiks išsamią vietos ataskaitą, pagrįstą prognozėmis pagal 2021 m. rugpjūčio 9 d. paskelbta IPCC šeštąją vertinimo ataskaitą, kurioje aptariama naujausia fizinio klimato sistemos ir klimato kaitos apžvalga ir prognozės.

Nuo 1988 m. IPCC kas penkerius ar septynerius metus pateikia pasaulinio masto Žemės klimato įvertinimus, daugiausia dėmesio skirdama temperatūros, ledo dangos, šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir jūros lygio pokyčiams visoje planetoje. Jų jūros lygio prognozės sudarytos pagal duomenis, surinktus iš palydovų ir prietaisų ant žemės, taip pat atliktos itin išsamios analizės ir kompiuteriniai modeliavimai.

 

Tačiau pirmą kartą kiekvienas galės pamatyti, kaip jūros lygis pasikeis vietiniu lygiu, naudojant naują internetinį įrankį.

„Mūsų naujasis įrankis suteikia naujausias žinias apie klimatą, kurias sukūrė IPCC ir NASA mokslininkai prieinamu ir patogiu būdu, kartu išlaikant mokslinį vientisumą“,- sakė programos mokslininkė Nadya Vinogradova Shiffer, vadovaujanti NASA jūros lygio pokyčių mokslo komandai.

Šis įrankis ne tik pateikia ateinančiais dešimtmečiais kylančio jūros lygio momentinį vaizdą, bet ir leidžia vartotojams sutelkti dėmesį į įvairių procesų, skatinančių jūros lygio kilimą, poveikį. Šie procesai apima ledo sluoksnių ir ledynų tirpimą ir tai, kiek vandenyno vandenys keičia savo cirkuliacijos modelius arba plečiasi, kai jie šyla, o tai gali turėti įtakos vandenyno lygiui.

 

Įrankis gali parodyti galimus būsimus jūros lygius pagal kelis šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo ir socialinius bei ekonominius scenarijus, įskaitant mažo išmetamųjų teršalų kiekio scenarijų; esamo lygio, kai viskas lieka kaip buvę; ir „pagreitinto išmetimo“ scenarijų.

Pavyzdžiui, mažai išmetamų teršalų scenarijus būtų, jei žmonija sumažintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir sumažintų klimato kaitos sukelto jūros lygio pokyčių poveikį.

Kitame išmetamųjų teršalų spektro gale pateikiamos prognozės, kai jūros lygis kyla sparčiausiai, informacija, kuri gali būti naudinga planuojant pakrančių vystymą, kurioje atsižvelgiama į mažiau tikėtinas, bet potencialiai labiau griaunančias galimybes.

(SSP3-7.0 yra vidutinio ir didelio lygio scenarijus, atsirandantis dėl netaikomos jokios papildomos klimato politikos pagal SSP3 socialinio ir ekonominio vystymosi kryptį. SSP3-7.0 išskiria ypač daug ne CO2 dujų, įskaitant didelį aerozolių kiekį.)

 

Jūros lygio prognozavimo priemonė turėtų padėti žmonėms visuose pasaulio šalių valdžios lygmenyse numatyti ateities scenarijus ir atitinkamai plėtoti pakrančių išteklius.

„Pagrindinis mūsų tikslas yra padaryti jūros lygio mokslą prieinamą“, - sakė NASA okeanografė Carmen Boening, kuri taip pat vadovauja agentūros jūros lygio portalui, kuriame yra pateikiamas projekcijos įrankis.

Vizualizavimo įrankį rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(9)
(22)

Komentarai (4)