Ką kiekviena moteris turi žinoti apie menstruacinį ciklą: sekti savo ciklą padės išmanusis laikrodis  ()

Ar prisimeni, kuri buvo Tavo paskutinio menstruacinio ciklo pirmoji diena? Gali būti, kad Tau atsakyti į šį klausimą nėra taip paprasta, bet Tu nebūsi tokia vienintelė – daugelis moterų vis dar neseka savo menstruacinio ciklo, neskiria tam reikiamo dėmesio. O iš tiesų su menstruaciniu ciklu susiję duomenys, juos išanalizavus, gali padėti įvertinti ir pagerinti sveikatą, taip pat geriau planuoti kasdienę veiklą. Šiais laikais nieko analizuoti nereikės pačiai – į pagalbą ateina išmaniosios technologijos, pvz., išmanieji laikrodžiai. Išmaniuosiuose „Garmin“ prietaisuose yra įdiegtos menstruacinio ciklo stebėsenos programėlės, suteikiančios išsamią informaciją apie pokyčius, kiekvienos moters kūno patiriamus menstruacinio ciklo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Menstruacinio ciklo fazės

Menstruacinis ciklas yra kai kas daugiau nei dienos, kurias trunka kraujavimas, ir dienos, kai to nėra – viskas kiek sudėtingiau. Kad geriau suprastumėte, kokia yra organizmo būsena menstruacinio ciklo metu, pirmiausia reikia žinoti, kad yra keturios hormonų lemiamos menstruacinio ciklo fazės:

  1. Menstruacijų fazė. Ji prasideda pirmąją kraujavimo dieną ir trunka nuo dviejų iki septynių dienų. Laikoma, kad menstruacijos būna kartą per mėnesį, tačiau iš tiesų menstruacinis ciklas trunka nuo 21 iki 35 dienų. Svarbu nepamiršti, kad kiekvienas organizmas yra skirtingas ir jo procesams įtakos turi įvairūs veiksniai, pavyzdžiui, kontraceptikų vartojimas, amžius, kasdienis stresas ir veikla, ir pan. Pirmosiomis menstruacijų dienomis estrogenų ir progesterono kiekis yra mažiausias, todėl galite jaustis pavargusi.
  2. Folikulinė fazė. Kai kraujavimas baigiasi, prasideda folikulinė fazė. Estrogenų kiekis padidėja, nes organizmas ruošiasi ovuliacijai ir galimam apvaisinimui. Padidėjęs estrogenų kiekis organizme suteikia papildomos energijos, todėl dažnai atsiranda jausmas, kad galite nuveikti daug daugiau nei aktyviosios menstruacinės fazės metu.
  3. Ovuliacija. Paprastai praėjus maždaug 10–23 dienoms nuo menstruacinio ciklo pradžios, subręsta kiaušialąstė – organizmas ruošiasi apvaisinimui. Ovuliacijos pradžios diena gali keistis, tačiau menstruacinio ciklo stebėjimas padeda numatyti vaisingų dienų intervalą. Ši informacija yra labai svarbi planuojant nėštumą arba, priešingai, – jeigu esate lytiškai aktyvi, bet nėštumo nepageidaujate. Tačiau svarbu prisiminti, kad pastoti galima bet kuriuo menstruacinio ciklo etapu. Negalima pamiršti apsaugos priemonių vien todėl, kad pagal menstruacinio ciklo stebėjimo programėlę ovuliacija šiuo metu neturėtų vykti.
  4. Liuteino fazė. Jeigu ovuliacijos metu kiaušialąstė neapvaisinama, estrogenų ir progesterono kiekis organizme pradeda smarkiai mažėti. Šiuo menstruacinio ciklo etapu daugelis moterų yra patyrusios priešmenstruacinį sindromą (PMS), kuris dažniausiai pasireiškia kaip nuovargis, skausmai ir nemalonūs pojūčiai bei nuotaikų svyravimas.

Kaip sumažinti menstruacijų simptomus?

O čia tai kainos! Kinai rodo ką reiškia tikras išpardavimas: TOP 14 AliExpress bestselerių, kurie dabar dar pigiau nei kainavo šį pavasarį be PVM
2455

AliExpress kiekvieną sezoną rengia grandiozinius išpardavimus, kurių metu galima gauti tikrai gerų prekių už fantastiškai mažas kainas. Šiuo metu kaip tik prasideda paskutinė, baigiamoji vasaros išpardavimo akcija, o kai kurios kainos tokios, kad pramušė dugną.

Išsamiau

 

Kuo daugiau informacijos apie savo kūną gausite menstruacinio ciklo metu, naudodamasi kuria nors menstruacinio ciklo stebėsenos programėle (pvz., „Garmin Connect“), tuo tiksliau prognozuosite ciklo eigą. Ar Tau pasireiškia liuteino fazei būdingi simptomai? Pravartu žinoti, kada jie pasireikš, kad galėtum laiku pasirūpinti savimi, planuoti savo darbo ir poilsio laiką. Tokius simptomus kaip nuovargis ir kūno skausmai galima sumažinti gerai išsimiegojus, taip pat galima planuoti lengvesnes treniruotes nei kitomis mėnesio savaitėmis. Jeigu pastebimas svorio padidėjimas arba juntamas pilvo pūtimas, galima keisti mitybą prieš kelias dienas, kad nepasireikštų susiję simptomai.

Menstruacinio ciklo sutrikimai

 

Jeigu simptomai bėgant laikui keičiasi arba atsiranda dar nemalonesnių, tai gali reikšti, kad organizme vyksta dar kokie nors pokyčiai. Menstruacinį ciklą gali paveikti stresas, taip pat kiti sveikatos sutrikimai – kad nustatytumėte simptomų priežastį, pirmiausia turite nustatyti ciklo pokyčius. Kai kuriais atvejais gali padėti įvaldyti atsipalaidavimo būdai, tokie kaip joga, meditacija arba kvėpavimo pratimai. Labai sutrikus menstruaciniam ciklui gali reikėti pasikonsultuoti su gydytoju.

Menstruacinio ciklo sekimo programėlės ir sportavimas

Remiantis statistiniais duomenimis, daugiau nei 75 % moterų sportininkių patiria nemalonius pojūčius tam tikru menstruacinio ciklo metu. Štai kodėl svarbu geriau pažinti savo organizmą ir suprasti, kad reikia pritaikyti treniruočių planą prie savo menstruacinio ciklo. Kuo ilgiau ir reguliariau registruosite duomenis apie savo menstruacinį ciklą, tuo išsamesnę ir patikimesnę sveikatos ataskaitą gausite, tai padės geriau pažinti savo kūną ir planuoti kasdienę veiklą pagal savijautą.

 

Menstruacijų metu sportuoti nepatartina tik tuo atveju, jeigu juntami stiprūs skausmai, pirmosiomis, stipresnio kraujavimo dienomis rekomenduojama tik sumažinti fizinį aktyvumą, rinktis mažesnio intensyvumo treniruočių pratimus nei įprastai. Svarbu stebėti savo sveikatą ir savijautą, kad būtų gera skirtingu ciklo metu, sekti su ciklu susijusius pokyčius, ir, jeigu fiziniai pratimai menstruacijų metu sukelia gausų kraujavimą arba skausmą, laikinai nutraukti fizinę veiklą, taip pat kreiptis į medicinos specialistą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()