Brailio rašto istorija: kaip vieno vaiko pastangos suteikė galimybę tobulėti daugybei žmonių  ()

Braille’io raštas atstoja šviesą daugybei neregių – dabar jį naudoja beveik visos pasaulio šalys. Neregiai gali skaityti savo šalies ir užsienio literatūrą, be kitų pagalbos rašyti laiškus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Braille’io raštas padėjo atsirasti aklųjų spausdinimo mašinėlei, aklųjų kompiuteriui, taip pat daugumai kitų prietaisų, skirtų nematantiems. Vieno vaiko pastangos suteikė galimybę tobulėti daugybei žmonių.

Jau senovės Kinijos neregiai galėjo perskaityti akmenyje iškaltus hieroglifus. IV amžiuje prieš Kristų Romoje neregiams buvo rašoma vaškinėse ar molinėse lentelėse reljefinėmis raidėmis.

XVIII a. pabaigoje Anglijoje sukurtas taškų ir linijų aklųjų raštas, XIX a. pradžioje – taškų ir karoliukų. Įvairios tautos turėjo skirtingų aklųjų rašto sistemų, bet iki XIX a. vidurio, kol neatsirado Braille’io raštas, nebuvo aklųjų rašto sistemos, kuri būtų naudojama visame pasaulyje.

Tokio rašto pagrindu tapo Charles’io Barbier sukurta dvylikataškė sistema, pavadinta naktiniu rašymu. Ji buvo skirta naudoti kareiviams esant nepakankamam apšvietimui arba naktį.

Bet Ch.Barbier sistema jiems buvo per daug sudėtinga, ir ginkluotosios pajėgos jos atsisakė.

1821 m. Ch.Barbier Nacionaliniame aklųjų institute Paryžiuje pristatė savo išradimą. Paauglys neregys Louis Braille’is pastebėjo pagrindinį Ch.Barbier sistemos trūkumą: rašmuo per platus, žmogaus pirštas nepasislinkęs negalėjo apčiuopti jo viso. Jis pertvarkė Ch.Barbier rašmenis iš 12 į 6 taškų rašmens elementų sistemą.

 

Taip 1829-aisiais Paryžiaus aklųjų institute atsirado raštas, pavadintas penkiolikamečio išradėjo vardu. 1878 m. Braille’io raštas buvo priimtas visame pasaulyje.

Aklieji pagaliau turėjo abėcėlę, kuri tiko tekstams užrašyti, ją buvo galima naudoti matematikoje ir muzikoje, bet svarbiausia – ja buvo galima sparčiai ir lengvai rašyti ranka.

Šio rašto kiekvienas rašmuo yra sudarytas iš 6 taškų, išdėstytų po 3 taškus dviejuose stulpeliuose, – taip žmogus vienu pirštu gali užčiuopti visą rašmenį. Tokių rašmenų yra 63, jais užrašomos visos lotyniškos abėcėlės raidės, skyrybos ženklai ir skaitmenys.

 

Aklieji čiuopdami pirštais iškilusius taškus atpažįsta raides ir skaito. Viena ranka jie gali čiuopti iškilumus, o kita sekti eilutę.

Pirmoji knyga Braille’io raštu išspausdinta Aklųjų institute Paryžiuje 1837 m. Technologijų pažanga pakeitė tradicinį skaitymo ir rašymo Braille’io raštu būdą: rankinio rašymo prietaisai virto elektroninėmis užrašinėmis.

Pirmasis Braille’io raštą lietuviškoms raidėms pritaikė Pranas Daunys – jo 1927 m. patvirtinta sistema žymi Lietuvos aklųjų švietimo pradžią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()