Žvilgsnis, kuris sukelia nenusakomą jausmą – „keistąjį slėnį“: kaip roboto žvilgsnis gali paveikti žmogaus smegenis?  ()

Jau seniai žinoma, kad akių kontaktas su robotu gali kelti nerimą. Mokslininkai net turi pavadinimą šiam nemaloniam jausmui – „keistasis slėnis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trikdo žmones

Keistojo slėnio (angl. uncanny valley) reiškinys yra nenusakomas jausmas, kuris užklumpa stebint objektą, panašų į žmogų. Dažnai šie jausmai apima nerimą, baimę ar pasibjaurėjimą.

Dabar, Italijos mokslininkų dėka, mes taip pat žinome, kad tai daugiau nei tik jausmas.

Italijos technologijų instituto (IIT) komanda ištyrė, kaip roboto žvilgsnis gali mus apgauti.

„Žvilgsnis yra labai svarbus socialinis signalas, kurį kasdien naudojame bendraudami su kitais žmonėmis“, – sakė profesorė Agnieszka Wykowska, pagrindinė tyrimo, paskelbto žurnale „Science Robots“, autorė.

Komanda paprašė 40 savanorių žaisti vaizdo žaidimą „višta“ – kai kiekvienas žaidėjas turi nuspręsti, ar leisti automobiliui važiuoti tiesiai į kitą automobilį, ar nukrypti, kad būtų išvengta susidūrimo – prieš priešais juos sėdintį humanoidinį robotą.

Tarp raundų žaidėjai turėjo žiūrėti į robotą, kuris kartais atsigręždavo, o kartais žiūrėdavo į šalį.

Persvarstė savo veiksmus

Kiekvieno scenarijaus metu mokslininkai rinko duomenis apie elgesį ir nervinį aktyvumą naudodami elektroencefalografiją (EEG), kuria nustatomas elektrinis smegenų aktyvumas.

 

„Mūsų rezultatai rodo, kad iš tikrųjų žmogaus smegenys roboto žvilgsnį apdoroja kaip socialinį signalą, ir šis signalas turi įtakos mūsų sprendimų priėmimui, strategijoms, kurias taikome žaidime, taip pat mūsų reakcijoms“, – sakė J.Wykowska.

Gauti rezultatai rodo, kad roboto žvilgsnis privertė žmones atidėti sprendimo priėmimą arba juo suabejoti. Šis tyrimas naudingas tuo, kad vis labiau suprantama robotų veikimo įtaka žmogui, taip padedant apsispręsti, kokiose srityse dirbtinį intelektą naudoti būtų pravartu, o kokiose – ne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()