Alanas Doweris Blumleinas – užmirštas tragiško likimo inžinierius, turintis net 128 patentus: jo išradimai padėjo sąjungininkams laimėti Antrąjį pasaulinį karą (Foto, Video)  (2)

Ultra linijiniai stiprintuvai, stereofoninis garsas ir radarų sistema, padėjusi Britanijai laimėti Antrąjį pasaulinį karą, turi kai ką bendro – visi jie yra to paties žmogaus, anglų elektronikos inžinieriaus Alano Dowerio Blumleino, išradimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Blumleinas gimė 1903 m. Londone. Sakoma, kad jo aistra elektronikai prasidėjo labai ankstyvame amžiuje, neva septynerių metų amžiaus suremontavęs tėvo durų skambutį.

1923 m. Blumleinas įgijo gamtos mokslų bakalauro laipsnį su pagyrimu, o 1924 m. pradėjo dirbti „Western Electric Company“. Ten jis suprojektavo svėrimo sistemą ir patobulino analoginę telefoniją su atnaujinta apkrovos rite, kuri padėjo išvengti nuostolių ir susikirtimo tolimojo susisiekimo linijose.

Tai vienas iš ankstyviausių Blumleino patentų – ir išradimų kupinos kelionės pradžia, kuri anksčiau laiko baigėsi tragiška jo mirtimi, sulaukus vos 38 metų.

Tačiau jo 128 patentai išlieka labai vertinamu indėliu į elektroniką, paremtą įvairiomis technologijomis.

Blumleino stiprintuvai

Blumleino vardas yra ankstyviausiame ilgauodegės poros (angl. the long-tailed pair, LPT), taip pat žinomos kaip diferencialinė poros grandinė, patente, įregistruotame 1936 m.

 

LPT yra elektroninio stiprintuvo tipas, veikiantis su simetriška grandine, sudaryta iš dviejų bipolinių tranzistorių (iš pradžių vakuuminių vamzdžių).

Tokiu būdu grandinė gali generuoti du įėjimus ir vieną išėjimą, proporcingą įėjimų įtampos skirtumui.

Ilgauodegės poros šiuo metu naudojamos integruotų grandinių stiprintuvuose ir operaciniuose stiprintuvuose (taikomuose elektros srovės lygintuvuose, generatoriuose, filtruose ir kt.).

Iki 1937 m. vidurio Blumleinas pristatė kitą grandinės techniką, vadinamą „paskirstyta apkrova“, ir 1938 m. JAV užpatentavo ultra linijinį stiprintuvą, sukurtą remiantis šia technika. Suporuota su 5 ar 4 elektronų vožtuvu, ultra linijinė grandinė gali sustiprinti garso stiprintuvų tiesiškumą, padidinti galią ir sumažinti iškraipymus.

Stereofoninis garsas

 

Alanas Blumleinas yra raktas stereofoninio garso istorijoje (iš pradžių vadinto „binauraliniu garsu“). Ši idėja jam kilo, kai jis su žmona žiūrėjo filmą kino teatre 1931 m.

Kino teatruose tuo metu buvo tik vienas garsiakalbių komplektas, ir jis jautė, kad garsas netinkamai seka aktorių visame ekrane.

Norėdamas tai išspręsti, jis išrado garso įrašymo techniką, šiuo metu žinomą kaip „Blumleino pora“ arba „Blumleino technika“. Tai atliekama padedant du dipolinius mikrofonus 90º kampu vienas nuo kito. Dipoliniai mikrofonai gali įrašyti garsą iš priekinio ir galinio garso šaltinio, tačiau esant tinkamam kampui, jie gali sujungti savo pastangas fiksuoti garsą keturiomis kryptimis. Todėl paskutiniame įraše klausytojas gali garsą suvokti kryptingai.

 

Blumleinas sukūrė „maišymo“ grandinę, kad išlaikytų tą kryptingumą, kai garsas iš atskirų mikrofonų porų yra atkuriamas naudojant stereofoninius garsiakalbius. Jis taip pat pritaikė savo techniką gramofono įrašams, sukurdamas stereo diskų pjovimo galvutę, leidžiančią įrašyti du garso kanalus į vieną griovelį.

Tai 1934 metais „Abbey Road Studios“ leido sukurti pirmąjį stereofoninį įrašą.

H2S oro radaro sistema

Antrojo pasaulinio karo metu Alanas Blumleinas buvo EMI vyresnysis inžinierius. Tuo metu bendrovė paėmė geriausius savo darbuotojus į britų kariuomenės tarnybą.

Netrukus Blumleinas pradėjo kurti orlaivių radarų sistemą H2S – slaptą projektą, padedantį nukreipti bombas blogo matomumo sąlygomis, pavyzdžiui, esant blogam orui ir (arba) naktį. Radaras taip pat apėmė platesnį diapazoną nei radijo navigacijos priemonės, aptinkant orientyrus didesniais atstumais.

 

Alanas Doweris Blumleinas žuvo lėktuvo katastrofoje 1942 m. bandydamas H2S orlaivio radarų sistemą su Halifakso bombonešiu. Jam tuo metu buvo tik 38 metai.

Nors Blumleinas nebaigė savo darbo H2S radarų sistemoje, jis įkvėpė kitus inžinierius tęsti darbus ir padėjo Britanijai laimėti (ir sutrumpinti) karą. Be to, jam pavyko išrasti linijinio tipo impulsų moduliatorių, kuris šiais laikais vis dar naudojamas didelės galios impulsų radare.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai (2)