Kaip lamos gali padėti kovoti su COVID-19? Unikali gyvūno savybė gali tapti nauju vaistu  ()

Naujausi tyrimai rodo: lamų antikūnai turi „didelį potencialą“ kaip stiprus COVID-19 gydymo būdas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprastas purškalas

Unikalus lamos gaminamas mažytis antikūnas gali tapti nauju pirminiu vaistu nuo COVID-19, kurį pacientai galės vartoti įprasto nosies purškalo pavidalu.

Daug potencialo su lama parodęs gydymas pagamintas iš „nanodalelių“, mažų, paprastesnių antikūnų versijų, kuriuos lamos ir kupranugariai natūraliai gamina reaguodami į infekciją.

Mokslininkai teigia, kad kai terapija bus išbandyta su žmonėmis, ją bus galima naudoti kaip paprastą nosies purškalą – gydyti ir net užkirsti kelią ankstyvai infekcijai.

Prof. J.Naismithas, vienas iš pagrindinių tyrėjų ir Oksfordšyro Rosalindo Franklino instituto direktorius, paaiškino, kad koronavirusu užsikrėtę graužikai, gydyti naujuoju nanodalelių nosies purškalu, visiškai pasveiko per šešias dienas.

Kol kas šis vaistas buvo išbandytas tik su šiais laboratoriniais gyvūnais, tačiau Anglijos viešosios sveikatos apsaugos tarnyba teigė, kad jis yra vienas iš „veiksmingiausių SARS-CoV-2 neutralizuojančių preparatų“, kuriuos ji kada nors išbandė.

Pagalba vakcinoms

Kaip ir mūsų pačių antikūnai, virusams būdingi nanodalelių kūneliai prisitvirtina prie virusų ir bakterijų, įsiskverbiančių į mūsų organizmą, ir su jais susijungia. Šis prisijungimas iš esmės pažymi įsibrovusį virusą imunine „raudona vėliava“, kad likusi organizmo imuninės sistemos dalis galėtų jį sunaikinti.

 

Nanodalelės, kurias šie tyrėjai pagamino padedami lamos imuninės sistemos, prisijungia ypač stipriai.

Paskiepiję lamą Fifi mažyčiu neužkrečiamu viruso baltymo gabalėliu, mokslininkai paskatino jos imuninę sistemą gaminti specialias molekules. Tada mokslininkai kruopščiai atrinko ir išgrynino pačias stipriausias Fifi kraujo mėginyje esančias nanodaleles, kurios labiausiai atitiko viruso baltymą, kaip raktas, geriausiai tinkantis konkrečiai spynai.

 

Profesorius Naismithas ir jo bendradarbiai, paskelbę savo tyrimus žurnale „Nature Communications“, sutiko, kad net ir sėkmingai naudojant vakcinas, ateityje būtų labai svarbu turėti veiksmingų gydymo būdų.

„Ne visas pasaulis skiepijamas tuo pačiu greičiu, – sakė jis, – ir išlieka rizika, kad atsiras naujų variantų, galinčių apeiti vakcininį imunitetą.“ Tad papildomi vaistai, kaip pagalba vakcinoms, yra būtini ateities kovoje su virusu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()